Niesamowite ciasto bananowe z kremem śmietankowym z mascarpone. Nie tylko prezentuje się świetnie ale również smakuje.
Składniki na ciasto:
2 ½ szklanki mąki (bezglutenowej BMM przepis tutaj)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 dojrzałe banany ( 1 ½ szklanki puree bananowego)
1 łyżka soku z limonki
100 g masła
50 ml oleju
1 szklanka cukru trzcinowego
3 duże jajka
1 ½ szklanki maślanki
Puree bananowe mieszamy z sokiem z limonki. Mieszamy mąkę oraz sodę. Masło rozpuszczamy (w garnuszku na gazie lub w mikrofalówce), mieszamy z olejem. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, zmniejszamy na małe obroty powoli dodajemy masło z olejem. Następnie naprzemiennie dodajemy maślankę oraz mąkę. Na końcu puree z bananów.
Trzy okrągłe formy różnych rozmiarów wykładamy papierem do pieczenia lub pryskamy tłuszczem w sprayu. Piekarnik rozgrzewamy do 165 stopni C. Ciasto rozlewamy do form. Pieczemy 45 – 50 minut do ‘suchego patyczka’.
Masa:
250 g serka mascarpone
50 g masła
330 ml śmietanki kremówki (30 – 36 %)
1 szklanka cukru pudru
1 banan
sok z ½ limonki
gorzka czekolada
Masło miksujemy na puszystą masę dodajemy serek mascarpone oraz cukier. Oddzielnie ubijamy śmietanę na sztywno. Ubitą śmietanę delikatnie mieszamy z masą maślano – serową.
Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego z szprycą w kształcie gwiazdki. Masę nakładamy na blaty, zaczynając od największego. Pozostałą masą ozdabiamy najmniejsze ciasto. Banan obieramy i kroimy w paseczki, każdy zanurzamy w soku z limonki i układamy na ostatnim blacie ciasta. Czekoladę ścieramy na tarce, posypujemy ciasto.
English version
Banana cake
Amazing banana cake with mascarponecream . Not only looks great but also tastes.
Ingredients for the dough:
2 ½ cups flour (gluten-free BMM)
1 teaspoon baking soda
4 ripe bananas (1 ½ cup mashed banana)
1 tablespoon lime juice
100 g butter
50 ml of oil
1 cup sugar
3 large eggs
1 ½ cup buttermilk
Mashed banana mix with lime juice. Mix the flour and baking soda. Melt butter (in a pot on the gas or in the microwave), mix with oil. Whip eggs with sugar until fluffy mass, decrease slowly on low speed, add the butter and oil. Then alternately add the buttermilk and flour. At the end of mashed bananas.
Three different sizes of round forms spraying fat in spray. Warm up the oven to 165 degrees C (330 F). Pour the dough forms. Bake 45 – 50 minutes to ‚dry stick’.
Weight:
250g mascarpone
50 g of butter
330 ml whipping cream (30 – 36%)
1 cup granulated sugar
1 banana
½ lime juice
dark chocolate
Mix the butter, add the mascarpone and sugar. Separately, mix the cream to stiff. Whipped cream gently stir with a mass of butter – cheese.
Dough is put into the piping bag with a star-shaped tip. The mass is applied on the cake, starting with the largest. The remaining mass decoratethe the smallest cake. Banana peel and cut into strips, each plunged in lime juice and put on the last counter dough. The whole decorate chocolate.
Zostaw komentarz