Ciasto bananowe z daktylami
Wilgotne ciasto bez dodatku tłuszczu pomoże każdemu przetrwać deszczowe dni, a przy okazji dzięki dodaniu cynamonu rozgrzewa.
Składniki na formę typu ‚keksówka’:
- 4 banany
- 100 g wypestkowanych daktyli
- 100 g rodzynek
- 2 jajka
- 30 g płynnego prawdziwego miodu
- 180 g mąki (bezglutenowej BMM przepis tutaj)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
Trzy banany, daktyle i rodzynki połączyć na jednolitą masę za pomocą blendera. Do masy dodać wszystkie pozostałe składniki poza bananem – wymieszać na jednolitą masę. Ostatni banan przekroić wzdłuż długości na pół. Przygotowane ciasto wylać do wyłożonej papierem keksówki o wymiarach 23×13 cm. Na wierzchu ciasta położyć banana.
Piec około 60 minut w rozgrzanym piekarniku do 165℃. Studzić na kratce. Dobrze smakuje z mlekiem. Pozostaje świeże nawet przez kilka dni.
Zostaw komentarz