Ciasto bananowe z daktylami

Wilgotne ciasto bez dodatku tłuszczu pomoże każdemu przetrwać deszczowe dni, a przy okazji dzięki dodaniu cynamonu rozgrzewa.

cbananowe

 

Składniki na formę typu ‚keksówka’:

  • 4 banany
  • 100 g wypestkowanych daktyli
  • 100 g rodzynek
  • 2 jajka
  • 30 g płynnego prawdziwego miodu
  • 180 g mąki (bezglutenowej BMM przepis tutaj)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Trzy banany, daktyle i rodzynki połączyć na jednolitą masę za pomocą blendera. Do masy dodać wszystkie pozostałe składniki poza bananem – wymieszać na jednolitą masę. Ostatni banan przekroić wzdłuż długości na pół. Przygotowane ciasto wylać do wyłożonej papierem keksówki o wymiarach 23×13 cm. Na wierzchu ciasta położyć banana.

Piec około 60 minut w rozgrzanym piekarniku do 165℃. Studzić na kratce. Dobrze smakuje z mlekiem. Pozostaje świeże nawet przez kilka dni.

Udostępnij: