Ciasto dyniowe

Wilgotne ciasto dyniowe najlepsze na jesienne smutki. W dwóch wersjach z serkiem lub kremem orzechowo – dyniowym.

ciasto-dyniowe1

Składniki na większą formę:

400 g puree z dyni

2 szklanki mąki bezglutenowej (mieszanka mąki ryżowej, ziemniaczanej oraz tapioki – przepis tutaj)

2 jajka

2 banany

1 szklanka cukru trzcinowego

½ szklanka oleju

½ szklanka jogurtu naturalnego lub roślinnego zamiennika

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

Krem twarożkowy

200 g serka twarożkowego (np. Bieluch)

1 łyżka miodu lub syropu z agawy (ew. cukru pudru)

Krem dyniowo – orzechowy

2 łyżki puree z dyni

2 łyżki masła orzechowego (u mnie z kawałkami orzechów)

szczypta cynamonu

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Banany rozdrabniamy widelcem na papkę.

Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej oraz jogurt naprzemiennie z mąką. Miksujemy, dodajemy cynamon, dynię oraz banany. Masa będzie dość luźna. Przelewamy do formy, wyrównujemy.

Pieczemy około 45 minut, do zbrązowienia. Ciasto studzimy w formie. Na przestudzone ciasto wylewamy krem (ja zrobiłam ½ ciasta z kremem twarożkowym a drugą połowę z dyniowym). Przygotowanie kremu polega na wymieszaniu składników.

Smacznego!

ciasto-dyniowe4

English version

Pumpkin cake the best in autumn.

Ingredients for larger baking pan:

400 g pumpkin puree

2 cups gluten free flour (mix of rice flour, potato and tapioca – recipe here)

2 eggs

2 bananas

1 cup brown sugar

½ cup oil

½ cup plain yogurt or vegetable substitute

2 tsp baking powder

2 tsp cinnamon

Cheese cream:

200 g cream cheese

1 tbsp honey or sugar

Pumpkin and peanut cream:

2 tbsp pumpkin puree

2 tbsp peanut butter

pinch of cinnamon

Preheat oven to 360 F (180C). The pan lined by baking paper. Sift baking powder and flour. Mush bananas.

Mix the eggs with sugar to fluffy. Add oil, yogurt and flour. Blend, add cinnamon, pumpkin and bananas. The dough will be quite loose. Put into baking pan.

Bake about 45 minutes or until browned. Cool cake in the pan. On cooled cake put cream (prepare cream – mix ingredients).

 Enjoy!

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.