Ciasto gruszkowe
Gruszki zatopione w pysznym cieście czekoladowym. Bezglutenowy deser zachwyca nie tylko smakiem ale również wyglądem.
Składniki na standardową tortownicę:
6 mniejszych gruszek
4 jajka
100 g cukru trzcinowego + 50 g (do gruszek)
1 łyżka soku z limonki
100 ml roztopionego masła lub oleju roślinnego
1 szklanka mąki (bezglutenowej u mnie BMM przepis tutaj)
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bg)
½ łyżeczka sody oczyszczonej (bg)
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne. Wyrównać gruszki tak aby równo stały. Włożyć do garnka na stojąco, zalać wodą z sokiem z limonki oraz 50 g cukru. Gotować na średnim ogniu, aż gruszki zmiękną. Wtedy wyjmujemy je z wody i osuszamy. Sok z gruszek możemy wykorzystać jako kompot lub dodać żelatynę i zrobić domową galaretkę.
Przygotowujemy okrągłą formę, którą smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą (bezglutenową) lub mąką (bezglutenową). Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno dodajemy powoli cukier i miksujemy do powstania sztywnej oraz błyszczącej piany.
Mąkę, kakao, proszek oraz sodę przesiewamy. Do masy z białek dodajemy po jednym żółtku i mieszamy delikatnie szpatułką. Następnie dodajemy mąkę naprzemiennie z chłodnym masłem lub olejem. Mieszamy do powstania jednolitej masy.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Ciasto wylewamy do formy, wkładamy w równych ostępach gruszki (ciasto będzie pokrywać gruszki tylko do połowy, jednak bez obaw urośnie). Ciasto pieczemy 40 -50 minut do suchego patyczka.
Ciasto studzimy w formie. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
English version
Pear cake
Pears immersed in a delicious chocolate cake. Gluten-free dessert impresses not only the taste but also the appearance.
Ingredients for standard cake tin:
6 smaller pears
4 eggs
100 g of cane sugar + 50 g (for pears)
1 tablespoon lime juice
100 mL of the melted butter or vegetable oil
1 cup flour (gluten free)
4 tablespoons cocoa power
1 teaspoon baking powder (bg)
½ teaspoon baking soda (bg)
Peel the pears, remove seeds. Align the pears so as to evenly constant. Add to pot standing up, pour water with the juice of lime and 50 g of sugar. Cook over medium heat until pears are soft. Then we remove them from the water and dry. Pear juice can be used as a compote or add gelatin and do homework jelly.
Prepare a circular form, which spay fat and backfilled with bread crumbs (gluten-free) or flour (gluten-free).We separate the egg white from the yolk. Eggs white whip to stiff, add sugar and mix slowly to the formation of a stiff and shiny.
Sift flour, cocoa, baking powder and soda. The weight of the egg whites, add one egg yolk and mix gently with a spatula. Then add flour alternately with cool butter or oil. Mix to the creation of a uniform mass.
Preheat oven to 175 degrees C. The dough pour into the mold, put in equal backwoods pears (pears cake will cover only half, but no worries grow). Cake bake 40 -50 minutes to dry stick.
Cake cool it in the form. After cooling, sprinkle with powdered sugar.
Zostaw komentarz