Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Puszyste ciasto na jogurcie z brzoskwiniami oraz daktylami, przykryte kruszonka. Idealny bezglutenowy podwieczorek.

Ciasto-jogurtowe-z-brzoskwiniami2

Składniki na na blaszke ok. 30×20 cm:

2 szklanki bezglutenowej mąki (polecam mieszankę BMM przepis tutaj)

150 ml jogurtu naturalnego

1 szklanka cukru

1 szklanka oleju

5 jajek

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)

2-3 brzoskwini

½ szklanki daktyli

Kruszonka:

50 g masła

½ szklanki bezglutenowej mąki

1/3 szkalnki cukru

1/3 szklanki płatków migdałowych (opcjonalnie)

Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia.

Daktyle grubo posiekać, brzoskwinie obrać, usunąć pestkę, a następnie pokroić na paseczki.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. W misie miksera ubić białka, pod koniec ubijania dodać cukier, ubijac jeszcze chwilę do powstania gęstej piany.

Do masy dodać kolejno żółtka, olej, jogurt oraz ekstrakt, delikatnie wymieszać – na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia.

Przygotować kruszonkę: Wszystkie składniki włożyć do miski, posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę (jeśli będzie za mokra, możemy dosypać odrobinę mąki).

Ciasto wylewamy do formy, układamy brzoskwinie oraz daktyle, całość posypujemy kruszonką.

Ciasto pieczemy okolo 40 – 45 minut do ‘suchego patyczka’.

Smacznego!

Ciasto-jogurtowe-z-brzoskwiniami1

English version

Fluffy cake with yoghurt, peaches, dates and sweet crispy top.  Gluten free cake perfect for tea time.

Ingredients for baking pan 30×20 cm:

2 cups gluten free flour ( I used BMM recipe here)

150 ml (1/2 cup + 2 tbsp.) plain yoghurt

1 cup sugar

1 cup vegetable oil

5 eggs

1 tsp. vanilla extract

2 tsp. baking powder (gluten free)

2 – 3 peaches

½ cup of dates

Crispy top (crumble):

½ stick of butter

½ cup of gluten free flour

1/3 cup of sugar

1/3 cup of almond flakes (optional)

Preheat the oven to 350 degrees F (175 C). Line metal baking pan with parchment paper.

Chopped dates, peel  peaches and remove the pip, cut into stripes. Sift the flour and baking powder. Place egg whites in a bowl, beat with a mixer at high speed until foamy. Add sugar and whip again for a while.

Add egg yolks, oil, yoghurt and vanilla extract, mix gently for a while. Add flour with baking powder and mix gently again.

Prepare crispy top:  Put all ingredients in bowl, knights with hands until form crumble (if is to wet add more flour).

Put batter into a pan, put peaches and dates and sprinkle with crumble. Bake about 40 – 45 minutes, until dry stick.

Enjoy!

Ciasto-jogurtowe-z-brzoskwiniami
  • This cake looks so amazing! It looks so fluffy and I love the crumble and the fruit ;)

    • malewypieki

      I’m glad that you like this cake :)

  • Marta Kozłowska

    Ciasto testowałam 2x – jako placek z owocami i jako baza do babeczek wielkanocnych. Za każdym razem sukces !

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.