Ciasto marchewkowe
Wilgotne ciasto z marchewką i dynią, urozmaicone orzechami oraz cynamonem.Placek z olejem kokosowym, słodzone miodem.
Składniki na tortownicę:
200 g marchewki (dwie średniej wielkości)
½ szklanki pieczonej dyni (ew. startego jabłka)
200 g mąki bezglutenowej (użyłam BMM przepis tutaj)
3 jajka
½ szklanka miodu lub syropu klonowego
½ szklanki oleju kokosowego
50 g posiekanych orzechów (włoskich lub pekanów)
½ łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
1 łyżeczka sody oczyszczonej (bezglutenowej)
1 łyżeczka cynamonu
Marchewki ścieramy na grubych oczkach. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Olej kokosowy rozpuszczamy lekko (rozpuszcza się w 25 stopniach C). Białka ubijamy na sztywno. Do miski wlewamy olej, dodajemy marchewkę oraz dynię, mieszamy z żółtkami, miodem oraz przesianą mąką z proszkiem i sodą. Dodajemy również cynamon. Wszystko razem mieszamy, dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy. Na koniec wsypujemy orzechy.
Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka.
Smacznego!
English version
Carrot cake
Moist cake with carrots and pumpkin, varied nuts and cinnamon. Simple baking for any occasion. Cake with coconut oil, sweetened with honey, delicious and healthy simultaneously.
Ingredients for the cake tin:
200 g carrots (two medium size)
½ cup roasted pumpkin (or. Grated apples)
200 g gluten-free flour (I used BMM recipe here)
3 eggs
½ cup honey or maple syrup
½ cup of coconut oil
50g chopped nuts
½ teaspoon baking powder (gluten-free)
1 teaspoon baking soda (gluten-free)
1 teaspoon cinnamon
Carrot scrub. Warm up the oven to 360 degrees F(180C). The mold lined with paper baking.
Coconut oil, dissolve easily (dissolved at 25 degrees C). Egg white whip to stiff. Pour oil into a bowl, add the carrots and pumpkin, mix with egg yolks, honey and sieved flour powder with baking soda. Add cinnamon. Mix everything together, add the whites and stir gently. At the end of the add nuts.
Cake put into mold. Bake about 45 minutes, to dry stick.
Bon Appetit!
Zostaw komentarz