Ciasto ‘Plesniak’
Popularne ciasto lat 80 powoli wraca do lask. Kruche ciasto bezglutenowe polaczone z kakaem, kwaskowatym dzemem oraz pianka.
Skadniki na blaszke ok. 30×20 cm:
Ciasto:
200 g tluszczu – masla lub roslinnego odpowiednika
5 jajek
3 szklanki bezglutenowej maki (uzywam BMM przepis tutaj)
1 ½ lyzeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
¾ szklanki cukru np. trzcinowego
szczypta soli
2 lyzki kakao
Dodatkowo:
400 ml dzemu z czerwonej porzeczki lub agrestu
3 lyzki cukru
1 lyzka maki ziemniaczanej
Maki przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski, dodajemy cukier, sol oraz zoltka. Bialka wkladamy do lodowki.
Szybko zagniatamy ciasto, po czym dzielimy je na dwie czesci, jedna nieco wieksza wkladamy do lodowki, natomiast do drugiej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Rowniez wkladamy do lodowki.
W miedzyczasie przygotowujemy forme, natluszczamy ja lub wykladamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
Odlozone bialka ubijamy na sztywno pod koniec dodajac cukier, ponownie miksujac i dodajac make ziemniaczana.
Jasne ciasto wyjmujemy z lodowki, jego ¾ scieramy na tarce na duzych oczkach na spod formy*, na to nakladamy dzem, nastepnie scieramy ciasto kakaowe. Rozprowadzamy rownomiernie piane z bialek i na wierzch scieramy reszte jasnego ciasta.
Ciasto pieczemy okolo 35 minut do zarumienienia. Studzimy w podchylonym piekarniku.
*Mozna tez przed nalozeniem dzemu podpiec spod przez 15 minut.
Smaczengo!
English version
Shortbread combined with the gluten-free cocoa and jam
The ingredients on a metal plate approx. 30×20 cm:
Cake:
200 g of fat – butter or vegetable substitute
5 eggs
3 cups gluten-free flour (I use BMM recipe here)
1 ½ teaspoon baking powder (gluten-free)
¾ cup of sugar for ex. cane
pinch of salt
2 tablespoons cocoa
Additionally:
400 ml jam with red currants and gooseberries
3 tablespoons sugar
1 tbsp potato flour
Sift flour with baking powder into a bowl, add sugar, salt and egg yolk. Egg whites to put our fridge.
Quickly knead the dough, then divide them into two parts, one slightly greater put to the fridge, while to second add cocoa and knead again. Also put to the fridge.
In the meantime prepare pan, greasing it or lined with paper baking. Warm up the oven to 360 degrees F (180 C).
Whip egg whites to stiff at the end add sugar, re-mixing and add potato flour.
Bright dough remove from the fridge – the ¾ grate on large meshes to the bottom of mold *. Put the jam, grate cocoa dough. Put egg whites and grate rest of the bright dough. Cake bake about 35 minutes until golden brown. Cool in a oven.
*You can also bake bottom of cake for 15 minutes before but the jam.
Enjoy!
Zostaw komentarz