Bezglutenowe ciasto dla wielbicieli tiramisu. Lekki biszkopt nasączony kawą, przełożony lekką masą śmietankową posypany kakao.
Ciasto jest bardzo smaczne, dobrze się kroi, nie jest również za słodkie.
Składniki na formę 34×22 cm:
Biszkopt:
6 jajek
1 1/3 szklanki mąki bezglutenowej (użyłam BMM przepis tutaj)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
½ szklanki cukru
3 łyżki oleju
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek, mąkę z proszkiem przesiewamy. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier – powinna powstać gęsta, błyszcząca masa. Dodajemy żółtka oraz olej delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę. Ponownie mieszamy. Biszkopt przekładamy do formy.
Pieczemy około 40 minut do suchego patyczka. Studzimy w formie. Jeśli mamy taką możliwość najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej. Po całkowitym przestudzeniu przecinamy go na dwa blaty.
Syrop kawowy:
¾ szklanki mocnej kasy
2 łyżki cukru pudru
Opcjonalnie – kilka łyżek likieru kawowego lub amaretto
Przestudzonym syropem nasączamy oba blaty ciasta.
Krem:
225 g serka mascarpone
230 ml śmietanki kremówki (30 -36%)
½ szklanka cukru pudru
1 ½ łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
3 łyżki niesłodzonego kakao
50 g gorzkiej czekolady
Śmietanę ubijamy na sztywno, serek mieszamy z cukrem i ekstraktem – dodajemy do śmietany, mieszamy delikatnie. ¾ masy nakładamy na pierwszy blat ciasta, przykrywamy drugim, smarujemy pozostałą masą i posypujemy kakao.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, za pomocą łyżki lub patyczka nakładamy czekoladę na papier do pieczenia (różne kształty). Studzimy całkowicie, następnie dekorujemy tiramisu.
Smacznego!
English version
Tiramisu cake
Gluten-free cake for fans of tiramisu. Light sponge cake soaked with coffee, with a light cream sprinkled with cocoa. The cake is very tasty, well cut, it is also not too sweet.
Ingredients for the form of 34×22 cm:
Sponge cake:
6 eggs
1 1/3 cups flour gluten-free (I used BMM recipe here)
1 teaspoon baking powder (gluten-free)
½ cup sugar
3 tablespoons oil
Warm up the oven to 175 degrees C. The mold lined with paper baking.
Separated egg whites from yolks. Sift the flour with baking powder. Whip egg whites to stiff add sugar, and mix again to thick, shiny cream. Add the yolks and oil, mix gently with spatula, add flour, mix again. Put the dough into mold.
Bake for about 40 minutes to dry stick. Cool it in the form. If you have opportunity to bake a sponge cake the day before. When completely cooled down, cut it into two tops.
Coffee syrup:
¾ cup strong coffee
2 tablespoons granulated sugar
Optional – a few tablespoons of coffee liqueur or amaretto
Soaking syrup both tops the cake.
Cream:
225 g mascarpone cheese
230 mL of whipping cream (30 -36%)
½ cup icing sugar
1 ½ teaspoon vanilla extract
Additionally:
3 tablespoons unsweetened cocoa
50 g of dark chocolate
Whip the cream to stiff, mix cream cheese with sugar and extract – add the cream, mix gently. ¾ of cream put on the first top, cover with a second top. Put the remaining cream and sprinkle with cocoa.
Melt the chocolate in a water bath or microwave, using a spoon or stick put chocolate on baking paper (various shapes). Cool it completely, then decorate the tiramisu.
Enjoy!
Zostaw komentarz