Ciasto ucierane z rabarbarem
Na zakończenie sezonu rabarbarowego zapraszam na wyśmienite ciasto z tym właśnie warzywem. Ciach ciach i ciasto ekspresowe gotowe!
Ciasto przywołuje wspomnienia upalnego lata spędzonego w babci gospodarstwie, dobrze pamiętam piękny rabarbar, który zaglądał przez okno do kuchni. Gdy pojawiały się jego pierwsze liście, ciągle pytałam czy możemy go już zjeść, babcia cierpliwie odpowiadała iż muszę być cierpliwa. Oczywiscie kiedy się już doczekałam na piękną czerwoną łodygę rabarbaru, zjadałam ją niemal natychmiast, zanurzając warzywo w szklance z cukrem!
Dzisiaj już nie zjadam takich ilości cukru, przygotowuje więc ciasto ucierane na bazie masła z kawałkami rabarbaru, opruszone kruszonką z brązowym cukrem! Jedzmy rabarbar póki jest dostępny następny dopiero za rok! Polecam również dżem truskawkowy z rabarbarem.
Składniki na większą blaszkę:
200 g masła (w temperaturze pokojowej)
1 szklanka cukru brązowego
4 jajka
250g mąki (u mnie bezglutenowa)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka łodyg rabarbaru
Kruszonka: 1 szklanka mąkie (bezglutenowej), 80g masła, ¾ szklanki cukru brązowego
Rabarbar myjemy, kroimy na mniejsze kawałki.
W misie miksera ucieramy masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka. Miksujemy ponownie. Do masy dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Powinna powstać masa o konsystencji jak na zdjęciu.
Piekarnik nagrzewamy do 360 stopni F (180C). Formę natłuszamy, użyłam papierków z masła. Ciasto rozprowadzamy równomiernie w formie, na wierzch wysypujemy kawałki rabarbaru.
Składniki na kruszonkę szybko zagniatamy ze sobą, powinny powstać mniejsze grudki. Kruszonkę rozprowadzamy po całkej powierzchni ciasta.
Ciasto pieczemy około 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie. Ciasto można podawać z porcją lodów śmietankowych!
Smacznego!
Robiłem ciasto z mąki BMM, użyłem białego cukry, ale zapomniałem zmniejszyć jego ilości w stosunku do trzcinowego przez co ciasto jest nieco za słodkie, ale ogólnie jestem miło zaskoczony 🙂