Lekkie ciasto przygotowane wyłącznie na białkach. Połączone z galaretką oraz bitą śmietaną – rozkosz podniebienia.

ciasto-z-bialek1

Po tłustym czwartku zawsze zastanawiam się jak wykorzystać zamrożone białka. Pomysł na to ciasto powstał spontanicznie, jednak był to trafiony przepis.

Składniki na blaszkę 34x22cm:

1 szklanka mąki bezglutenowej (BMM przepis tutaj)

½ łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

3 większe białka

¾ szklanki cukru

4 łyżki oleju roślinnego

¼ łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C (350F). Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy szczyptę soli oraz cukier. Miksujemy do momentu aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy ekstrakt oraz olej. Mieszamy delikatnie szpatułką wsypując przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto pieczemy około 25 minut do suchego patyczka.

½ opakowanie galaretki (u mnie limonka)

1 szklanka wody

330 ml śmietanki kremówki (30%)

1 łyżka cukru pudru

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do wystudzenia. Lekko tężejącą wylewamy na ciasto. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, wykładamy na galaretkę.

Ciasto chłodzimy minimum 2 godziny przed podaniem.

Smacznego!

ciasto-z-bialek

English version

Angel cake with jelly and cream. Gluten free.

Ingredients for large baking pan (32×22 cm):

1 cup gluten-free flours (BMM recipe here)

½ teaspoon baking powder (gluten-free)

3 larger egg whites

¾ cup sugar

4 tablespoons vegetable oil

¼ teaspoon vanilla extract

pinch of salt

Preheat the oven to 350 degrees F (175C). Lined baking pan with baking paper.

Whip egg whites to stiff, add salt and sugar. Mix until the thick and glossy. Add the extract and oil. Mix gently with a spatula add sifted flour with baking powder.

Baked for about 25 minutes to dry stick.

½ package jelly (in my lime)

1 cup water

330 ml whipping cream (30%)

1 tablespoon powdered sugar

Jelly dissolve in hot water, leave it to cool. Put jelly on cake. Whip the cream with sugar until stiff. Put on jelly. Refrigerate cake before serving for about 2 hours.

Enjoy!

ciasto-z-bialek2

Udostępnij: