Ciasto z fasoli
Mocno czekoladowe ciasto z czerwnej fasoli, wilgotne oraz delikatne. Wypiek bez dodatku mąki oraz cukru, za to z bananem.
Składniki na podłużną formę typu keksówka (ok. 20×11 cm):
1 puszka czerwonej fasoli
1 duże jajko
2 łyżki kakao niesłodzonego (bezglutenowego)
2 średnie banany
½ łyżeczki sody oczyszczonej (bezglutenowej)
2 łyżeczki mielonego siemię lnianego
kilka kropel ulubionego ekstraktu
opcjonalnie: daktyle
Polewa:
2 -3 łyżki oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego)
2-3 łyżki kakao
1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, formę wykładamy papierem do pieczenia.
Fasole przepłukujemy na sitku kilka razy, wkladamy do miski, dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Za pomocą blendera łączymy wszystkie składniki. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 30 minut.
Po upieczeniu pierwsze 10 minut studzimy formę w formię następnie wyjmujemy je z formy razem z papierem i zostawiamy na kratce.
Przygotowujemy polewę: Olej rozpuszczamy, dodajemy kakao oraz miód, mieszamy i polewamy ciasto. Zostawiamy do zastygnięcia polewy.
Smacznego!
English version
Cake with beans
Chocolate cake with red beans, moist and delicate. Baking without the addition of flour and sugar, but with a banana.
Ingredients:
1 can of red beans
1 large egg
2 tablespoons unsweetened cocoa (gluten-free)
2 medium bananas
½ teaspoon baking soda (gluten-free)
2 teaspoon ground flaxseed
a few drops of favorite extract
Icing:
2 -3 tablespoons of coconut oil (preferably raw)
2-3 tablespoons cocoa
1 teaspoon honey or agave syrup
Preparation:
Warm up the oven to 360 degrees F (180 C), lined baking pan with baking paper.
Flush the beans in a sieve several times, put into a bowl, add all the remaining ingredients. Using a blender combine all ingredients. Put dough into mold and bake for about 30 minutes.
After baking, the first 10 minutes cool down cake in the pan then remove them and together with paper leave on a wire rack.
Prepare topping: Melt the oil, add the cocoa and honey, stir and put on cake. Leave for 15 minutes.
Enjoy!
po półgodzinie w piekarniku ciasto jest w środku jeszcze zupełnie płynne. Na wierzchu zrobiła się sucha skórka, ale wewnątrz ciasto nadal ma konsystencję budyniu 🙁 tak ma być? czy muszę je potrzymać dłużej w piekarniku?
Witam, niewiem co moze być przyczyną płynności ciasta – co prawda jest trochę mokre, jednak nie powinno byc płynne. Każdy piekarnik jest trochę inny, możliwe że ciasto potrzebuje trochę więcej czasu spędzić w piekarniku. Natomiast o skórkę nie ma się co martwić, polewa spowoduje, że nie będzie sucha 🙂
Dziękuję za odpowiedź 🙂 moje ciasto piekło się 75 minut 😉 nie spaliło się, ani nie wyschło za mocno, więc możliwe, że coś mam z piekarnikiem. Ale i tak było pycha… już zjedzone niestety… 😉
Bardzo się cieszę, że ciasto pomimo przeszkód wyszło i smakowało 🙂 Właśnie dzięki takim niespodziankom zdobywa się najwięcej doświadczenia w pieczeniu 🙂 Pozdrawiam
[…] Źródło: MałeWypieki […]
Bardzo ciekawy przepis, wraz z dziewczyną zakupiliśmy produkty i właśnie skończyliśmy piec „ciasto z fasoli” według ww przepisu. Pierwsze wrażenia i nasza ocena: hmm… w opisie brak składnika w cieście zawierającego cukier, jak np. syrop klonowy, daktyle, miód cokolwiek; niestety sama ‚słodko-gorzka” polewa choć zdrowa nie sprawi że ciasto przestanie smakować dość „jałowo”. Szczypta soli i parę daktyli/rodzynek znacznie by poprawiły jego walory smakowe, szkoda że dopiero teraz na to wpadliśmy. Tak czy siak ciasto jest zdrowe, więc je zjemy:)
Wolimy jednak sprawdzone i smaczne ciasto marchewkowe z mąki żytniej z daktylami/rodzynkami.
Dziękuje za szczery komentarz oraz sugestie. Dopisze opcjonalnie daktyle do przepisu! Pozdrawiam:)