Ciasto z nerkowców
Ciasto do złudzenia przypominające lekki sernik. Pyszny wypiek z orzechów nerkowca na spodzie z płatków owsianych i orzechów.
Pyszny deser bez pieczenia z dodatkiem banana i gruszki.
Składniki na tortownicę:
Spód:
½ szklanka płatków owsianych bezglutenowych, zmielonych lekko
½ szklanka orzechów posiekanych np. pekany
garść daktyli namoczonych w gorącej wodzie
Wszystkie składniki razem blendujemy. Powstanie bardzo zbita masa – wykładamy nią spód natłuszczonej tortownicy. Następnie wkładamy do lodówki.
Masa:
2 szklanki orzechów nerkowca
1 limonka
1 gruszka
1 banan
1 łyżka miodu
3 łyżki oleju kokosowego (najlepiej nierafinowany)
Orzechy nerkowca zalewamy dużą ilością wody i zostawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Następnie odsączamy orzechy na sitku. Wsypujemy do miski.
Skórkę z limonki ścieramy, połowę odkładamy na bok. Owoce obieramy i dodajemy do orzechów razem z skórką i sokiem z limonki. Dodajemy również miód oraz olej kokosowy. Wszystko razem blendujemy na gładką masę. Gotową masę przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch i dekorujemy skórką z limonki.
Całość chłodzimy co najmniej 2 godziny.
Smacznego!
English version
Cake with cashew
Cake confusingly similar to a light cheesecake. Delicious baked with cashew nuts on the bottom of oatmeal and nuts. Delicious dessert with the addition of banana and pear.
Ingredients for the cake tin:
Bottom:
½ cup oatmeal gluten-free, ground slightly
½ cup chopped nuts (ex. Pecans)
a handful of dates soaked in hot water
All ingredients mix together using blender. Put on the bottom of greased tin. Put in the fridge.
Cream:
2 cups cashew nuts
1 lime
1 pear
1 banana
1 tablespoon honey
3 tablespoons of coconut oil (preferably raw)
Cashew nuts put in bowl plenty of water and leave for 12 hours at room temperature. Then, put nuts in a sieve. Put again into a bowl.
Scrub zest of lime, half of it put aside. Peel the fruit and add to the nuts with the peel and lime juice. We also add honey and coconut oil. Blend all together to smooth. The finished cream put into a mold and garnish with a lime peel.
Cool the cake at least 2 hours.
Bon Appetit!
Zostaw komentarz