Ciasto z oliwą i pomelo
Ciasto ucierane z oliwą z oliwek, połączenie puszystej babki z świeżością pomelo. Idealne na niskokaloryczny deser.
Do upieczenia ciasta wykorzystujemy największy owoc z rodziny cytrusów czyli pomelo, jego miąższ może mieć kolor biały, zielony lub czerwony, jednak najwięcej cennych dla zdrowia składników odżywczych znajduje się w tym białym.
Składniki na tortownice:
1 obrane dojrzałe pomelo
1 szklanka mąki (u mnie bezglutenowa BMM przepis tutaj)
¾ szklanki oliwy z oliwek (najlepiej Extra Virgin)
4 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150 g cukru trzcinowego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki rozdrobnionego miąższu z pomelo
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, natomiast boki formy smarujemy oliwą lub pryskamy sprayem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, zmniejszamy obroty miksera, dodajemy oliwę oraz sok z cytryny. Wyłączamy mikser, za pomocą szpatułki dodajemy przesianą mąkę z sodą a na końcu miąższ z pomelo, delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Na końcu pozostaje nam jedynie ubić białka na sztywno i delikatnie wymieszać z pozostałym ciastem. Ciasto przelewamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnie. Ciasto pieczemy do suchego patyczka około 50 minut na złoty kolor. Przez pierwsze 10 minut po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawiamy w formie po czym wyjmujemy je na kratkę i studzimy. Gdy ciasto ostygnie dekorujemy je pomelo pozbawionym białej skórki i posypujemy cukrem.
Zostaw komentarz