Crumble z jeżynami
Owoce sezonowe pod owsiano – kokosowo – orzechową kruszonką czyli crumble z jeżynami. Doskonały letni deser.
Składniki na 8 – 10 porcji:
Kruszonka:
1/3 szklanka mąki kokosowej
1/3 szklanki płatków owsianych (bezglutenowych)
¼ szklanki oleju kokosowego
½ szklanki płatków kokosowych*
1/3 szklanki posiekanych orzechów pekan
szczypta soli
*użyłam słodzonych płatków, jeśli używamy niesłodzone dodajemy 3 łyżki cukru trzcinowego
Owoce:
3 szklanki jeżyn lub innych owoców sezonowych
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżka cukru trzcinowego (lub według uznania)
Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski i zagniatamy jak ciasto, aby wszystkie składniki równo się rozprowadziły. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C.
Do umytych i osuszonych jeżyn dodajemy skrobię oraz cukier, mieszamy. Kokilki napełniamy owocami do ¾ wysokości. Wierzch obficie posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką. Crumble zapiekamy około 25 – 35 minut, aż się zarumienią.
Deser można jeść na ciepło (np. z lodami) lub na zimno jako samodzielna przekąska.
Smacznego!
English version
Seasonal fruits under oat – coconut – peanut crumble, perfect summer dessert.
Ingredients for 8 – 10 servings:
crumble:
1/3 cup coconut flour
1/3 cup rolled oats (gluten-free)
¼ cup coconut oil
½ cup coconut flakes *
1/3 cup chopped pecan nuts
pinch of salt
* I used sweetened flakes, if using unsweetened add 3 tablespoons brown sugar
fruits:
3 cups blackberries or other seasonal fruit
2 tablespoons cornstarch
1 tablespoon brown sugar
All the ingredients for the crumble put into a bowl and knead a dough. Preheat oven to 175 degrees C. Washed blackberries to add starch and sugar, stir.
Baking dishes to fill up to ¾ height of fruit.We sprinkle top of previously prepared crumble. Crumble bake for about 25 – 35 minutes until golden brown.
Dessert can be eaten warm (eg. with ice cream) or cold.
Bon Appetit!
Zostaw komentarz