Owoce sezonowe pod owsiano – kokosowo – orzechową kruszonką czyli crumble z jeżynami. Doskonały letni deser.

crumble-z-jezynami

Składniki na 8 – 10 porcji:

Kruszonka:

1/3 szklanka mąki kokosowej

1/3 szklanki płatków owsianych (bezglutenowych)

¼ szklanki oleju kokosowego

½ szklanki płatków kokosowych*

1/3 szklanki posiekanych orzechów pekan

szczypta soli

*użyłam słodzonych płatków, jeśli używamy niesłodzone dodajemy 3 łyżki cukru trzcinowego

Owoce:

3 szklanki jeżyn lub innych owoców sezonowych

2 łyżki skrobi kukurydzianej

1 łyżka cukru trzcinowego (lub według uznania)

Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski i zagniatamy jak ciasto, aby wszystkie składniki równo się rozprowadziły. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C.

Do umytych i osuszonych jeżyn dodajemy skrobię oraz cukier, mieszamy. Kokilki napełniamy owocami do ¾ wysokości. Wierzch obficie posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką. Crumble zapiekamy około 25 – 35 minut, aż się zarumienią.

Deser można jeść na ciepło (np. z lodami) lub na zimno jako samodzielna przekąska.

Smacznego!

crumble-z-jezynami1

English version

Seasonal fruits under oat – coconut – peanut crumble, perfect summer dessert.

Ingredients for 8 – 10 servings:

crumble:

1/3 cup coconut flour

1/3 cup rolled oats (gluten-free)

¼ cup coconut oil

½ cup coconut flakes *

1/3 cup chopped pecan nuts

pinch of salt

* I used sweetened flakes, if using unsweetened add 3 tablespoons brown sugar

fruits:

3 cups blackberries or other seasonal fruit

2 tablespoons cornstarch

1 tablespoon brown sugar

All the ingredients for the crumble put into a bowl and knead a dough. Preheat oven to 175 degrees C. Washed blackberries to add starch and sugar, stir.

Baking dishes to fill up to ¾ height of fruit.We sprinkle top of previously prepared crumble. Crumble bake for about 25 – 35 minutes until golden brown.

Dessert can be eaten warm (eg. with ice cream) or cold.

Bon Appetit!

crumble-z-jezynami2

Udostępnij: