Cynamonowe z śliwkami

Wzięłam do ręki płatki owsiane i mąkę, dodałam cynamon, wykorzystałam również olej kokosowy oraz ulubiony cukier kokosowy!

sliwka3

Składniki wystarczy tylko dokładanie wymieszać, pokroić śliwki i ciasto jest już niemal gotowe – przygotowanie zajęło mi niemal kwadrans. Tak więc teraz wyobraźcie sobie zapach pysznego cynamonowego ciasta!

1 szklanka mąki (u mnie bezglutenowa)

1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowych)

3/4 szklanki oleju kokosowego (niemal płynnego)

2 łyżki cynamonu

1/2 szklanka cukru brązowego lub kokosowego

1 jajko (opcjonalnie)

Dodatkowo:

1 kilogram śliwek

5 łyżek mąki migdałowej lub kokosowej

5 łyżek cukru brązowego

sliwka

Mąkę, płatki, cukier oraz cynamon wsypujemy do miski, dodajemy olej kokosowy oraz jajko, mieszamy łopatką do połączenia się wszystkich składników. Piekarnik rozgrzewamy do 360 stopni F (180 C). Formę 8”x 8” wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wykładamy na dno i lekko uklepujemy (tak jak na zdjęciu).

Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na 4 części, wkładamy je do miski. Całość posypujemy mąką migdałową oraz cukrem, mieszamy. Gotowe śliwki rozprowadzamy równomiernie w formie po czym posypujemy je pozostałymi ciastem pokrojonym na kawałki.

Cisto pieczemy 35 -45 minut, kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu. Ciasto najlepiej się kroi po kilku godzinach w lodówce!

Smacznego!

sliwka1

sliwka2

Udostępnij: