Cynamonowe z śliwkami
Wzięłam do ręki płatki owsiane i mąkę, dodałam cynamon, wykorzystałam również olej kokosowy oraz ulubiony cukier kokosowy!
Składniki wystarczy tylko dokładanie wymieszać, pokroić śliwki i ciasto jest już niemal gotowe – przygotowanie zajęło mi niemal kwadrans. Tak więc teraz wyobraźcie sobie zapach pysznego cynamonowego ciasta!
1 szklanka mąki (u mnie bezglutenowa)
1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowych)
3/4 szklanki oleju kokosowego (niemal płynnego)
2 łyżki cynamonu
1/2 szklanka cukru brązowego lub kokosowego
1 jajko (opcjonalnie)
Dodatkowo:
1 kilogram śliwek
5 łyżek mąki migdałowej lub kokosowej
5 łyżek cukru brązowego
Mąkę, płatki, cukier oraz cynamon wsypujemy do miski, dodajemy olej kokosowy oraz jajko, mieszamy łopatką do połączenia się wszystkich składników. Piekarnik rozgrzewamy do 360 stopni F (180 C). Formę 8”x 8” wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wykładamy na dno i lekko uklepujemy (tak jak na zdjęciu).
Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na 4 części, wkładamy je do miski. Całość posypujemy mąką migdałową oraz cukrem, mieszamy. Gotowe śliwki rozprowadzamy równomiernie w formie po czym posypujemy je pozostałymi ciastem pokrojonym na kawałki.
Cisto pieczemy 35 -45 minut, kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu. Ciasto najlepiej się kroi po kilku godzinach w lodówce!
Smacznego!
Zostaw komentarz