Cytrynowiec
Bajka ta zaczyna się od lekkiego biszkoptu, następnie mamy naprawdę ponętny cytrynowy krem, po czym kwaskowaty smak łagodzi delikatna pianka.
Nasze dzieło uwieńczamy tartą gorzką czekoladą (oryginalnie herbatniki z lukrem cytrynowym jednak dla mnie było to za słodkie). Ciasto jest prawdziwym hitem! Koniecznie wypróbujcie!
Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki brązowego cukru
3 kopiaste łyżki mąki BMM
szczypta proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzewamy do 350 stopni F (175 C). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy intensywnie na sztywno, powoli dodajemy niewielkie porcje cukru. Następnie zmniejszamy mikser na najmniejszą moc, dodajemy żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszamy bardzo delikatnie. Ciasto rozprowadzamy na dnie formy równomiernie. Pieczemy około 15-20 minut do suchego patyczka. W międzyczasie zaczynamy przygotowanie masy cytrynowej.
Krem cytrynowy:
sok wyciśnięty z 1 i 1/2 cytryny
2 budynie śmietankowe
1 1/2 szklanki wody
4 łyżki cukru brązowego
200 g masła
Łączymy sok z cytryny z wodą, w kubku zostawiamy tylko 1/2 szklanki resztę doprowadzamy do wrzenia w mniejszym garnku. Do odłożonej wody dodajemy budynie, mieszamy do rozpuszczenia. Pozostałą część przygotowujemy tradycyjnie jak budyń, czyli na gotującą się wodę wlewamy rozpuszczony budyń i mieszamy aż masa zgęstnieje. Garnek z gotowym budyniem odkładamy do wystudzenia. Ważne aby budyń oraz masło miały taką samą temperaturę pokojową.
W momencie gdy budyń będzie wystudzony, zaczynamy od utarcia masła z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce budyniu, cierpliwie czekając aby każda porcja dobrze się zmiksowała. Czynność powtarzamy do utworzenia jednolitej masy. Tak gotowy krem wylewamy na wystudzony spód. Blaszkę odkładamy w chłodne miejsce.
Krem śmietankowy:
500 ml śmietanki
1 galaretka cytrynowa
2 łyżki cukru brązowego
1 szklanka wody
Dodatkowo: 1/2 tabliczki dobrej jakości gorzkiej czekolady
Galaretkę rozpuszczamy z cukrem w 1 szklance gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia. W momencie gdy galaretka zacznie tężeć, ubijamy na sztywno śmietankę i na koniec przy najmniejszych obrotach miksera dodajemy galaretkę, chwilę mieszamy do połączenia się składników. Masę wylewamy na krem cytrynowy, równo wyrównujemy powierzchnie ciasta.
Ponownie chłodzimy (najlepiej kilka godzin). Na sam koniec pozostaje nam tylko zetrzeć na wierzch czekoladę. Rada: używam do tego obieraczki do warzyw! Smacznego!
jakie duże budynie dajemy na krem cytrynowy
i czy bez cukru te budynie
Budynie standardowej wielkosci, uzywam tych z cukrem. Pozdrawiam 🙂
Jakiej wielkości blaszkę użyć?