Czekoladki słonecznikowe

Zdrowe czekoladki z wyjątkowym nadzieniem z słonecznika, daktyli oraz migdałów. Słodka przekąska bez cukru.

czekoladki-słonecznikowe

 

 

Przepis na 30 czekoladek:

100 g czekolady bezglutenowej (dobrej jakości)

½ szklanki pestek słonecznika

½ szklanki suszonych daktyli

1/3 szklanki płatków migdałowych

½ laski wanilii

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

1 łyżka dżemu (u mnie domowy truskawkowy)*

Dodatki:

Żurawina, jagody goji, rodzynki

*dżem możemy zastąpić olejem kokosowym

czekoladki-słonecznikowe1

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (miseczkę z pokruszoną czekoladą wkładamy do naczynia z wodą i podgrzewamy na parze aż czekolada się rozpuści). Tak przygotowana czekoladą smarujemy wewnętrzną stronę foremek na czekoladki (najlepiej silikonowych). Foremki chłodzimy 15 minut. Czekoladę, która nam została jeszcze wykorzystamy.

Do miski wkładamy wszystkie składniki: słonecznik, daktyle, płatki migdałowe, nasiona wydrążone z laski wanilii, skórkę pomarańczy, dżem oraz ulubione dodatki (ja dodałam wszystkich po trochu) – wszystko razem blendujemy, jeśli będzie za sucha możemy dodać trochę więcej dżemu lub oleju kokosowego.

Przygotowaną masą wypełniamy czekoladki. Natomiast czekoladę, która nam została ponownie podgrzewamy i smarujemy nią zewnętrzną stronę czekoladek. Czekoladki chłodzimy 1 godzinę.

czekoladki-słonecznikowe-2

Udostępnij: