Czekoladki z piankami

Kusząca przekąska z 4 składników, bez pieczenia. Możesz je zrobić już w 15 minut.  Polecam zarówno małym jak i dużym łasuchom.

czekoladki-z-piankami4

Składniki na około 20 sztuk:

130 g czekolady (mleczna/ gorzka)

50 g pianek typu marshmallows*

30 g posiekanych orzechów ( laskowych, włoskich, pekan)

30 g posiekanej suszonej żurawiny (ew. moreli)

*jeśli nie mamy małych pianek, można również wykorzystać większe, ale trzeba je pokroić na kawałki nożyczkami kuchennymi

czekoladki-z-piankami

 

Tacę lub blachę wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miski umieszczonej  w garnku z wodą i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

W międzyczasie siekamy żurawinę i orzechy. Rozpuszczoną czekoladę zdejmujemy z gazu, dodajemy orzechy oraz żurawinę, mieszamy. Na końcu dodajemy pianki, wszystko razem mieszamy.

Nakładamy czubate łyżki czekoladek na przygotowany papier. Przygotowane czekoladki odkładamy w chłodne miejsce przynajmniej na 1 godzinę.  Wystudzone, ostrożnie zdejmujemy z papieru.

Słodkości można przechowywać w suchym i chłodnym miejscu nawet do 2 tygodni. Idealnie nadają się na prezent.

czekoladki-z-piankami1

Udostępnij: