Czekoladki z piankami
Kusząca przekąska z 4 składników, bez pieczenia. Możesz je zrobić już w 15 minut. Polecam zarówno małym jak i dużym łasuchom.
Składniki na około 20 sztuk:
130 g czekolady (mleczna/ gorzka)
50 g pianek typu marshmallows*
30 g posiekanych orzechów ( laskowych, włoskich, pekan)
30 g posiekanej suszonej żurawiny (ew. moreli)
*jeśli nie mamy małych pianek, można również wykorzystać większe, ale trzeba je pokroić na kawałki nożyczkami kuchennymi
Tacę lub blachę wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miski umieszczonej w garnku z wodą i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
W międzyczasie siekamy żurawinę i orzechy. Rozpuszczoną czekoladę zdejmujemy z gazu, dodajemy orzechy oraz żurawinę, mieszamy. Na końcu dodajemy pianki, wszystko razem mieszamy.
Nakładamy czubate łyżki czekoladek na przygotowany papier. Przygotowane czekoladki odkładamy w chłodne miejsce przynajmniej na 1 godzinę. Wystudzone, ostrożnie zdejmujemy z papieru.
Słodkości można przechowywać w suchym i chłodnym miejscu nawet do 2 tygodni. Idealnie nadają się na prezent.
Zostaw komentarz