Pachnące świętami czekoladki. Żurawina, popping z amarantusa i czekolada – więcej do szczęścia nie trzeba.

czekoladki-z-poppingiem

Składniki na 30 czekoladek:

2 łyżki oleju

3 łyżki mleka

300 g gorzkiej czekolady

50g poppingu

50 g posiekanej żurawiny

1/3 czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w miseczce na garnku z gotującą się wodą). Tak rozpuszczoną czekoladą smarujemy wewnętrzne ścianki foremek (najlepiej silikonowych). Po tym zabiegu foremki wkładamy do lodówki. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy pozostałą część czekolady wraz z olejem. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści dodajemy do niej mleko, czasami czekolada w tym momencie się ścina jednak nie mamy się czym przejmować efekt i tak będzie taki jak zamierzamy.

Do gotowej masy czekoladowej dodajemy popping oraz żurawinę. Szybko mieszamy ponieważ czekolada zacznie bardzo szybko twardnieć. Wyjmujemy foremki z lodówki i napełniamy za pomocą łyżeczki. Pamiętajmy aby lekko przycisnąć czekoladki, jednak nie za mocno ponieważ w przypadku silikonowych foremek możemy zniekształcić czekoladki. Gotowe czekoladki chłodzimy przez minimum 2 godziny. Po czym delikatnie wyciskamy czekoladki z foremek.

! Wszystkie składniki powinny być bezglutenowe – bez śladowych ilości glutenu  !

czekoladki-z-poppingiem1

Udostępnij: