Czekoladki z poppingiem
Pachnące świętami czekoladki. Żurawina, popping z amarantusa i czekolada – więcej do szczęścia nie trzeba.
Składniki na 30 czekoladek:
2 łyżki oleju
3 łyżki mleka
300 g gorzkiej czekolady
50g poppingu
50 g posiekanej żurawiny
1/3 czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w miseczce na garnku z gotującą się wodą). Tak rozpuszczoną czekoladą smarujemy wewnętrzne ścianki foremek (najlepiej silikonowych). Po tym zabiegu foremki wkładamy do lodówki. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy pozostałą część czekolady wraz z olejem. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści dodajemy do niej mleko, czasami czekolada w tym momencie się ścina jednak nie mamy się czym przejmować efekt i tak będzie taki jak zamierzamy.
Do gotowej masy czekoladowej dodajemy popping oraz żurawinę. Szybko mieszamy ponieważ czekolada zacznie bardzo szybko twardnieć. Wyjmujemy foremki z lodówki i napełniamy za pomocą łyżeczki. Pamiętajmy aby lekko przycisnąć czekoladki, jednak nie za mocno ponieważ w przypadku silikonowych foremek możemy zniekształcić czekoladki. Gotowe czekoladki chłodzimy przez minimum 2 godziny. Po czym delikatnie wyciskamy czekoladki z foremek.
! Wszystkie składniki powinny być bezglutenowe – bez śladowych ilości glutenu !
Zostaw komentarz