Czekoladowa bomba
Macie ochotę na coś ekstremalnie pysznego? Połączenie mocno czekoladowego ciasta z bitą śmietaną na pewno miło Was zaskoczy.
Ciasto jest mało skomplikowane, przygotowuje je się stosunkowo szybko i uwaga nie ma możliwości aby komuś się nie udało. Czekoladowy spód po prostu musi opaść aby zrobić miejsce na śmietankę.
Ciasto bez dodatku grama mąki jest idealne dla osób bezglutenowych i nie tylko. Postanowione na stole znika w ekspresowym tempie.
Składniki:
125 g gorzkiej czekolady
60 g masła
3 jajka
50 g cukru brązowego
2 łyżki likieru kawowego
Dodatkowo:
300 ml śmietanki (whipping cream)
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka niesłodzonego kakao
Piekarnik nagrzewamy do 360 stopni F (180C). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, studzimy po czym dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, po czym dodajemy czekoladę oraz likier, delikatnie mieszamy po czym przelewamy masę do formy i wkładamy do piekarnika. Ciasto pieczemy około 40 minut, po wyjęciu z piekarnika jego powierzchnia mocno opadnie.
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, przekładamy na wystudzone ciasto. Wkładamy do lodówki, przed podaniem posypujemy kakaem.
Smacznego!
Zostaw komentarz