Czekoladowa bomba

Macie ochotę na coś ekstremalnie pysznego? Połączenie mocno czekoladowego ciasta z bitą śmietaną na pewno miło Was zaskoczy.

DSC_1006web

Ciasto jest mało skomplikowane, przygotowuje je się stosunkowo szybko i uwaga nie ma możliwości aby komuś się nie udało. Czekoladowy spód po prostu musi opaść aby zrobić miejsce na śmietankę.

Ciasto bez dodatku grama mąki jest idealne dla osób bezglutenowych i nie tylko. Postanowione na stole znika w ekspresowym tempie.

Składniki:

125 g gorzkiej czekolady

60 g masła

3 jajka

50 g cukru brązowego

2 łyżki likieru kawowego

Dodatkowo:

300 ml śmietanki (whipping cream)

2 łyżki cukru brązowego

1 łyżeczka niesłodzonego kakao

Piekarnik nagrzewamy do 360 stopni F (180C). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

DSC_0988web

Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, studzimy po czym dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, po czym dodajemy czekoladę oraz likier, delikatnie mieszamy po czym przelewamy masę do formy i wkładamy do piekarnika. Ciasto pieczemy około 40 minut, po wyjęciu z piekarnika jego powierzchnia mocno opadnie.

DSC_0992web

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, przekładamy na wystudzone ciasto. Wkładamy do lodówki, przed podaniem posypujemy kakaem.

Smacznego!

DSC_1010web

Udostępnij: