Czekoladowa krajanka s’mores

Nasz dzisiejszy przepis składa się z kruchego ciasta słodzonego cukrem kokosowym, gorzkiej czekolady oraz pianek marshmallow.

Co myślicie o popularnym w USA połączeniu pieczonych pianek z czekoladą oraz herbatnikami. Zapewne znajdą się zwolennicy słodkiej bomby jak i przeciwnicy. Jednak niezaprzeczalnie większość dzieci nie wyobraża sobie bez nich ogniska. W najbliższych dniach (10 sierpnia) będziemy obchodzić dzień wspomnianych s’mores dlatego postanowiłam zaproponować Wam mniej słodką alternatywę tradycyjnego smakołyku.

Wiedzieliście, że pierwszy przepis na pianki z ogniska w tak słodkim towarzystwie ukazał się 1920 roku? To już niemal 100 lat! Przygotowując krajankę największa przyjemność sprawicie dzieciom, zaangażujcie je w przygotowania! Miłej zabawy!

DSC_2048web

112 g masła

1 jajko

1 1/2 szklanki mąki (u mnie bezglutenowa)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2-3 łyżki cukru (polecam kokosowy)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Dodatkowo:

opakowanie pianek Marshmallows

2-3 tabliczki gorzkiej czekolady (użyłam batonów Hershey’s)

DSC_2049web

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, średniej wielkości formę wykładamy papierem do pieczenia.

W misce mieszamy masło, jajko, mąkę, ekstrakt, proszek do pieczenia oraz cukier. Szybko zagniatamy ciasto, można oczywiście skorzystać z pomocy robota kuchennego. Jednolitym ciastem wykładamy spód formy tak jak na zdjęciu.

DSC_2024web

Piekarnik nagrzewamy do 350 stopni F (175 C). Na ciasto rozkładamy jedną przy drugiej tabliczkę czekolady (w tym przypadku gorzka czekolada sprawdza się idealnie!). Całość posypujemy piankami. Ciasto wkładamy do piekarnika na 25 – 30 minut.

Po przestudzeniu ciasto kroimy ostrym nożem (zanurzanym w szklance z wodą) na prostokątną krajankę.

Smacznego!

DSC_2029web

Udostępnij: