Czekoladowa krajanka s’mores
Nasz dzisiejszy przepis składa się z kruchego ciasta słodzonego cukrem kokosowym, gorzkiej czekolady oraz pianek marshmallow.
Co myślicie o popularnym w USA połączeniu pieczonych pianek z czekoladą oraz herbatnikami. Zapewne znajdą się zwolennicy słodkiej bomby jak i przeciwnicy. Jednak niezaprzeczalnie większość dzieci nie wyobraża sobie bez nich ogniska. W najbliższych dniach (10 sierpnia) będziemy obchodzić dzień wspomnianych s’mores dlatego postanowiłam zaproponować Wam mniej słodką alternatywę tradycyjnego smakołyku.
Wiedzieliście, że pierwszy przepis na pianki z ogniska w tak słodkim towarzystwie ukazał się 1920 roku? To już niemal 100 lat! Przygotowując krajankę największa przyjemność sprawicie dzieciom, zaangażujcie je w przygotowania! Miłej zabawy!
112 g masła
1 jajko
1 1/2 szklanki mąki (u mnie bezglutenowa)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2-3 łyżki cukru (polecam kokosowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
opakowanie pianek Marshmallows
2-3 tabliczki gorzkiej czekolady (użyłam batonów Hershey’s)
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, średniej wielkości formę wykładamy papierem do pieczenia.
W misce mieszamy masło, jajko, mąkę, ekstrakt, proszek do pieczenia oraz cukier. Szybko zagniatamy ciasto, można oczywiście skorzystać z pomocy robota kuchennego. Jednolitym ciastem wykładamy spód formy tak jak na zdjęciu.
Piekarnik nagrzewamy do 350 stopni F (175 C). Na ciasto rozkładamy jedną przy drugiej tabliczkę czekolady (w tym przypadku gorzka czekolada sprawdza się idealnie!). Całość posypujemy piankami. Ciasto wkładamy do piekarnika na 25 – 30 minut.
Po przestudzeniu ciasto kroimy ostrym nożem (zanurzanym w szklance z wodą) na prostokątną krajankę.
Smacznego!
S’mores znam i zawsze to ciasto bardzo mi się podobało! To połączenie smaków musi być ciekawe i smaczne 🙂
Zachęcam do wypróbowania! Pozdrawiam
Czy na wierzchu były tylko pianki czy przykryłaś całość drugą warstwą ciasta?
Pozdrawiam
Witam:) Na wierzchu sa tylko pianki, Pozdrawiam!