Czekoladowa szarlotka
Szarlotka w nieco szalonym wydaniu czekoladowym. Czekolada z jabłkiem w wypiekach smakuje wspaniale .
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki bezglutenowej (używam BMM)
3 łyżki kakao
100 g masła
4 łyżki cukru pudru
2 jajka
Mąkę i kakao przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, jajka oraz posiekane masło. Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 15minut. Przygotowujemy okrągłą formę, smarujemy ją masłem lub pryskamy sprayem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na dwie części (mniejszą i większą). Mniejszą wkładamy ponownie do lodówki, natomiast większą część rozwałkowujemy dość cienko. Rozwałkowane ciasto za pomocą wałka przenosimy do formy, ciastem wykładamy również boki formy. Blachę z ciastem wkładamy jeszcze raz do lodówki na 10 -15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Przed włożeniem do piekarnika ciasto na dnie nakłuwamy widelcem. Spód pieczemy około 15 minut, aż będzie podpieczony. W tym czasie pozostałe ciasto rozwałkujemy i wycinamy dowolne kształty.
Masa jabłkowa
2 kg jabłek
50 g czekolady lub groszków czekoladowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier do smaku
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie starte jabłka wkładamy do garnka i podgrzewamy. Gdy zaczną robić się miękkie (po 10 – 15 minutach), zdejmujemy je z ognia, dodajemy czekoladę, mąkę oraz ewentualnie cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
Przygotowana masę jabłkową wykładamy na podpieczony spód i przykrywamy pozostałym ciastem. Ciasto wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy 15 -20 minut, aż wierzch będzie upieczony.
Szarlotkę studzimy w formie, kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu (4 – 5 godzinach).
English version
Chocolate pie
Apple pie in a crazy chocolate edition.
Ingredients for the cake:
1 cup gluten free flour (I use BMM)
3 tablespoons cocoa
100 g butter
4 tablespoons granulated sugar
2 eggs
Sift the flour and cocoa into a bowl, add the powdered sugar, eggs and butter. Quickly knead the dough and put in the fridge for 15 minutes. Prepare a circular form, Spraying spray for baking.
The dough divide into two parts (small and large). Smaller put back into the refrigerator, while greater part rool quite thin.
Moving the dough into the mold. The form of the cake put again in the refrigerator for 10 to 15 minutes. Preheat oven to 350 degrees F.
Before inserting it into the oven at the bottom of the cake with a fork punctured. The bottom of the cake bake about 15 minutes, until it is baked. During this time, roll out the remaining dough and cut out any shape.
Apples
2 kg of apples
50 g of chocolate or chocolate peas
2 tablespoons cornstarch
sugar to taste
Prepare apples (remove peel and socket). Grated apples put into a pot and heat up. When they are soft (10 – 15 minutes), we remove it from heat, add chocolate, flour and optionally sugar and mix to completely dissolve the chocolate.
Ready apples put at the bottom and cover the remaining dough. Put on apples the rest of the dough. Put the dough back in the oven and bake for 15 -20 minutes, until the top is baked. Cool it in a form cut it after complete cooling (4 – 5 hours).
Zostaw komentarz