Czekoladowe ciasto z ananasem

Ciasto dla wielbicieli magicznego połączenia czekolady i ananasów. Zwieńczone sosem czekoladowym.

czekoladowe-ciasto-z-ananasem

 

Przepis na standardową tortownice:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 180 g miękkiego masła (może być roślinne)
  • 1 świeży ananas pokrojony w kostkę
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 80 g mąki (bezglutenowej – u mnie BMM przepis tutaj)
  • 2 łyżki mielonego siemię lnianego
  • 4 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • garść posiekanych daktyli

Masło oraz czekoladę topimy w kąpieli wodnej, następnie studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na pianę po czym dodajemy przesianą mąkę zamiennie z masą czekoladową.

Powstałą masę łączymy z pozostałymi składnikami i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni C przez 30-40 minut. Ciasto jest dość wilgotne, dzięki czemu zachowuje świeżość nawet do kilku dni.  Polecam serwowanie ciasta z polewą czekoladową.

czekoladowe-ciasto-z-ananasem1

Udostępnij: