Czekoladowe ciasto z ananasem
Ciasto dla wielbicieli magicznego połączenia czekolady i ananasów. Zwieńczone sosem czekoladowym.
Przepis na standardową tortownice:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 180 g miękkiego masła (może być roślinne)
- 1 świeży ananas pokrojony w kostkę
- 50 g cukru trzcinowego
- 80 g mąki (bezglutenowej – u mnie BMM przepis tutaj)
- 2 łyżki mielonego siemię lnianego
- 4 jajka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- garść posiekanych daktyli
Masło oraz czekoladę topimy w kąpieli wodnej, następnie studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na pianę po czym dodajemy przesianą mąkę zamiennie z masą czekoladową.
Powstałą masę łączymy z pozostałymi składnikami i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni C przez 30-40 minut. Ciasto jest dość wilgotne, dzięki czemu zachowuje świeżość nawet do kilku dni. Polecam serwowanie ciasta z polewą czekoladową.
Zostaw komentarz