Czekoladowe muffiny z bananem
Nieskomplikowany przepis na muffiny bez dodatku mąki i tłuszczu. Składniki, które znajdziemy w domu tworzą pyszne połączenie.
Przepis na 10 muffinów:
- 1 duży banan
- 1 duże jajko
- 5 łyżek masła orzechowego ( może być z kawałkami orzechów)
- 5 łyżek niesłodzonego kakao w proszku
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ½ łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki chocolate chips (łezki czekoladowe)
- szczypta soli
Wszystkie składniki poza łezkami czekoladowymi wymieszać za pomocą blendera, gdy powstanie jednolita masa dosypać połowę przygotowanych łezek czekoladowych. Muffiny można zapiekać bez papilotek, jednak dla mnie ta forma jest wygodniejsza.
Do każdej papilotki nakładamy ¾ przygotowanego ciasta. Po wierzchu posypujemy pozostałymi łezkami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200℃ przez 25 minut. Studzimy na kratce.
Babeczki zachowują świeżość nawet przez 2 dni od upieczenia.
Czym można zastąpić masło orzechowe?
Masło orzechowe można zastąpić masłem migdałowym (najlepiej domowej roboty), ewentualnie z pestek słonecznika. Niestety masła orzechowego nie da się zastąpić w tym przepisie zwykłym masłem, ponieważ muffinki są bez dodatku mąki i masło orzechowe ma w tym przypadku właściwości scalające całość. Pozdrawiam