Czekoladowe z niespodzianką
Proste i wilgotne ciasto czekoladowe z buraków. Wypiek jest bardzo czekoladowy, a smak buraków niewyczuwalny.
Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis!
Składniki na ciasto w standardowej tortownicy:
200 g masła lub roślinny odpowiednik
250 g ugotowane buraki lub pakowane próżniowo
200 g czekolady gorzkiej
150 g mąki (bezglutenowej BMM przepis tutaj)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
5 jajek
180 g cukru trzcinowego
Lukier:
2 łyżki soku z buraków
70 g cukru pudru
– wszystkie składniki powinny być bezglutenowe –
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki formy smarujemy tłuszczem. Buraki blendujemy lub rozdrabniamy widelcem na purée. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem, po czym ją delikatnie studzimy. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia oraz kakao, wszystko przesiewamy.
Rozdzielamy żółtka od białek po czym ubijamy żółta i dodajemy do masy czekoladowej. W tym czasie ubijamy białka z cukrem, aż powstanie puszysta, sztywna masa. Masę czekoladową łączymy z mąką oraz ubitymi białkami, mieszamy bardzo delikatnie. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez 50 minut do suchego patyczka.
Ciasto pozostawić do ostygnięcia w formie. Gdy ciasto zupełnie ostygnie, wyjmujemy je z formy i lukrujemy. Aby przygotować piękny lukier musimy zrobić dwie proste czynności: przesiać cukier puder przez sitko i wymieszać dokładnie z sokiem z buraków (który uzyskamy po ugotowaniu buraków). Lukier rozlewamy równo po powierzchni ciasta. Pozostaje nam tylko poczekać aż lukier zaschnie i już możemy próbować naszego wypieku.
Zostaw komentarz