Czekoladowe z niespodzianką

Proste i wilgotne ciasto czekoladowe z buraków. Wypiek jest bardzo czekoladowy, a smak buraków niewyczuwalny.

czekoladowe-z-niespodzianka

Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis!

Składniki na ciasto w standardowej tortownicy:

200 g masła lub roślinny odpowiednik

250 g  ugotowane buraki lub pakowane próżniowo

200 g czekolady gorzkiej

150 g  mąki (bezglutenowej BMM przepis tutaj)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

5 jajek

180 g cukru trzcinowego

Lukier:

2 łyżki soku z buraków

70 g cukru pudru

– wszystkie składniki powinny być bezglutenowe –

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki formy smarujemy tłuszczem. Buraki blendujemy lub rozdrabniamy widelcem na purée. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem, po czym ją delikatnie studzimy. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia oraz kakao, wszystko przesiewamy.

Rozdzielamy żółtka od białek po czym ubijamy żółta i dodajemy do masy czekoladowej. W tym czasie ubijamy białka z cukrem, aż powstanie puszysta, sztywna masa. Masę czekoladową łączymy z mąką oraz ubitymi białkami, mieszamy bardzo delikatnie. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez 50 minut do suchego patyczka.

Ciasto pozostawić do ostygnięcia w formie. Gdy ciasto zupełnie ostygnie, wyjmujemy je z formy i lukrujemy. Aby przygotować piękny lukier musimy zrobić dwie proste czynności: przesiać cukier puder przez sitko i wymieszać dokładnie z sokiem z buraków (który uzyskamy po ugotowaniu buraków). Lukier rozlewamy równo po powierzchni ciasta. Pozostaje nam tylko poczekać aż lukier zaschnie i już możemy próbować naszego wypieku.

czekoladowe-z-niespodzianka1

czekoladowe-z-niespodzianka2

Udostępnij: