Czekoladowy chleb cukiniowy

Przepyszny, wilgotny chlebek czekoladowy z stratą cukinią oraz jogurtem greckim. Przepis na dwa bochenki.

czekoladowy-chleb-cukiniowy2

Niecodziennie wykorzystanie cukinii do upieczenie ciasta bezglutenowego w formie chlebka. Wypiek na długo zachowuje świeżość.

Składniki na dwie keksówki:

2 szklanki mąki bezglutenowej (użyłam BMM przepis tutaj)

1/3 szklanki kakao niesłodzonego

1 szklanka cukru trzcinowego

70 g oleju kokosowego (lub masła)

2 jajka

1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej (bezglutenowej)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

3 szklanki startej cukinii ( około 2 średnie cukinie)

¾ szklanki jogurtu greckiego

100 g groszków czekoladowych lub pokruszonej czekolady (bezglutenowej)

Mąkę, kakao oraz sodę przesiewamy. Olej lub masło rozpuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem dodajemy ekstrakt waniliowy, jogurt grecki, olej oraz przesianą mąkę. Gdy składniki się połączą dodajemy cukinię oraz czekoladę – mieszamy.

Formy smarujemy tłuszczem lub pryskamy tłuszczem w sprayu. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C (350F). Ciasto rozlewamy do dwóch form, wyrównujemy. Chlebki pieczemy około 50 -60 minut. Po wyjęciu z piekarnika, zostawiamy w formie na 10 minut, potem studzimy na kratce.

czekoladowy-chleb-cukiniowy1

English version

Chocolate bread with zucchini

Ingredients for two loaves:

2 cups gluten free flour (BMM recipe here)

1/3 unsweetened cocoa (gluten free)

1 cup brown sugar

1/3 cup (70 g) coconut oil (or butter)

2 eggs

1 tsp baking soda (gluten free)

1 tsp vanilla extract

3 cups shredded zucchini (about 2 medium zucchini)

¾ cup of Greek yogurt

½ cup (100 g) chocolate peas or crushed chocolate (gluten free)

Sift flour, cocoa and baking power. Melt oil or butter. Preheat oven to 350 degrees F (175C).

Whip eggs with sugar, add extract, yogurt, oil and sifted flour. When the ingredients have combined, add the zucchini and chocolate – stir. Molds for baking spray fat. Put the dough into two molds. Bake about 50 – 60 minutes. After removing from the oven, leave to form for 10 minutes, then cool it on a wire rack.

Enjoy!

Udostępnij: