Czekoladowy chleb cukiniowy
Przepyszny, wilgotny chlebek czekoladowy z stratą cukinią oraz jogurtem greckim. Przepis na dwa bochenki.
Niecodziennie wykorzystanie cukinii do upieczenie ciasta bezglutenowego w formie chlebka. Wypiek na długo zachowuje świeżość.
Składniki na dwie keksówki:
2 szklanki mąki bezglutenowej (użyłam BMM przepis tutaj)
1/3 szklanki kakao niesłodzonego
1 szklanka cukru trzcinowego
70 g oleju kokosowego (lub masła)
2 jajka
1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej (bezglutenowej)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 szklanki startej cukinii ( około 2 średnie cukinie)
¾ szklanki jogurtu greckiego
100 g groszków czekoladowych lub pokruszonej czekolady (bezglutenowej)
Mąkę, kakao oraz sodę przesiewamy. Olej lub masło rozpuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem dodajemy ekstrakt waniliowy, jogurt grecki, olej oraz przesianą mąkę. Gdy składniki się połączą dodajemy cukinię oraz czekoladę – mieszamy.
Formy smarujemy tłuszczem lub pryskamy tłuszczem w sprayu. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C (350F). Ciasto rozlewamy do dwóch form, wyrównujemy. Chlebki pieczemy około 50 -60 minut. Po wyjęciu z piekarnika, zostawiamy w formie na 10 minut, potem studzimy na kratce.
English version
Chocolate bread with zucchini
Ingredients for two loaves:
2 cups gluten free flour (BMM recipe here)
1/3 unsweetened cocoa (gluten free)
1 cup brown sugar
1/3 cup (70 g) coconut oil (or butter)
2 eggs
1 tsp baking soda (gluten free)
1 tsp vanilla extract
3 cups shredded zucchini (about 2 medium zucchini)
¾ cup of Greek yogurt
½ cup (100 g) chocolate peas or crushed chocolate (gluten free)
Sift flour, cocoa and baking power. Melt oil or butter. Preheat oven to 350 degrees F (175C).
Whip eggs with sugar, add extract, yogurt, oil and sifted flour. When the ingredients have combined, add the zucchini and chocolate – stir. Molds for baking spray fat. Put the dough into two molds. Bake about 50 – 60 minutes. After removing from the oven, leave to form for 10 minutes, then cool it on a wire rack.
Enjoy!
Zostaw komentarz