Czekosernik bezglutenowy

Połączenie sernika z czekoladowym ciastem kukurydzianym. Bardzo smaczne ciasto, lekko wilgotne i nie za słodkie.

czekosernik-bezglutenowy4

Przepis na dużą porcję, ponieważ ciasto bardzo szybko znika z talerza (przypomina brownie z serem). Nie rozsypuje się – jest po prostu idealne.

czekosernik-bezglutenowy1

Składniki na dużą formę (34x22cm):

Ciasto czekoladowe:

1 szklanka mleka

110 g masła

3 łyżki kakao (bezglutenowego)

3 jajka

1/3 szklanka cukru

50 g gorzkiej czekolady (bezglutenowej)

1 ½ szklanka mąki kukurydzianej lub ryżowej

1 łyżeczka sody (bezglutenowej)

Mleko, masło, kakao, cukier oraz czekoladę wkładamy do garnuszka i podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Zostawiamy do ostudzenia.

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę z sodą – mieszamy.

Masa serowa:

750 g twarogu sernikowego ( zblendowałam 500 g sera na sernik z wiaderka z 250 g sera w kostce)

4 jajka

½ szklanki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

50 g masła, roztopionego

Przygotowujemy masę serową. Ser przekładamy do miski, dodajemy żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt oraz masło – mieszamy lub blendujemy na jednolitą masę.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Wszystkie białka (z 7 jajek) ubijamy na sztywno, połowę dodajemy do masy czekoladowej, połowę do masy serowej – mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki.

Nakładamy masy do formy za pomocą łyżki: najpierw na cały spód masę czekoladową – następnie robimy kleksy masą serową i tak do momentu aż przełożymy obie masy do formy.

Czekosernik pieczemy około 60 minut – po czym wyłączamy piekarnik i studzimy w podchylonym.

Smacznego!

czekosernik-bezglutenowy2

English version

Gluten free brownie with cheesecake

The combination of cheesecake with chocolate corn cake. Tasty and not too sweet. Recipe for a large portion because very quickly disappears from the plate (like a brownie with cheese). It is just perfect recipe.

Ingredients for large baking pan (34x22cm):

Chocolate dough:

1 cup milk

½ cup (110 g) butter

3 tbsp unsweetened cocoa (gluten free)

3 eggs

1/3 cup sugar

50 g of dark chocolate (gluten free)

1 ½ cup gluten free corn flour

1 tsp baking soda (gluten free)

Milk, butter, cocoa, sugar and chocolate put in a pot and heat up until all the ingredients dissolved. Leave to cool.

Lined baking pan with baking paper.

To cold chocolate cream add egg yolks and sifted flour with baking soda. Mix.

Cheese cream:

3 cups (750 g) cream cheese

4 eggs

½ cup sugar

2 tbsp potato starch

1 tsp vanilla extract

50 g butter, melted

Prepare the cream cheese: put into bowl cheese, egg yolks, sugar, potato starch, vanilla extract and butter – mix together.

Preheat oven to 350 degrees F (175C). All egg whites (7) whip to stiff, half add to chocolate dough and half add to cheese cream – mix gently with a spatula.

Using a spoon put to baking pan chocolate cake, then cheese cream, then chocolate cake and so until used all dough and cream.

Bake cake for about 60 minutes, then turn off the oven and cool it in.

Enjoy!

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.