Dieta

Gluten jest to mieszanina białek zawartych w pszenicy: gluteniny i gliadyny, która jest powszechnie spotykana również w jęczmieniu, życie, orkiszu i owsie. To właśnie gluten sprawia, że ciasto jest elastyczne i rozciągliwe, można je wałkować, lepić i formować. Są to cechy, których nie można uzyskać z mąki ryżowej, kukurydzianej czy jakiejkolwiek innej.

Autoimmunologiczna choroba układu trawiennego o podłożu genetycznym, charakteryzująca się trwałą nietolerancją glutenu, która przejawia się zanikiem kosmków jelitowych (odpowiedzialnych za wchłanianie składników odżywczych). Pacjenci z celiakią muszą całe życie stosować ścisłą dietę bezglutenowej.

Coraz częściej staram się rezygnować z gotowych mieszanek mąk bezglutenowych (ze względu na zbędne dodatki spulchniające). Szukając złotego środka znalazłam przepis na mieszankę, która idealnie się sprawdza w większości przepisów.

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.