Bezglutenowa mieszanka mąki

Coraz częściej staram się rezygnować z gotowych mieszanek mąk bezglutenowych (ze względu na zbędne dodatki spulchniające). Szukając złotego środka znalazłam przepis na mieszankę, która idealnie się sprawdza w większości przepisów. Mieszanka jest autorstwa Bette Hagman. Jednak ze względu na fakt, iż mąka jest dość ciężka warto w niektórych przepisach dodać dodatkowe białko, żelatynę lub mleko w proszku. W przepisach mieszanka ta będzie podpisana skrótem BMM.

Opisana poniżej mieszanka mąk jest również wskazana dla osób z nietolerancją salicylanów. Oczywiście mąkę można dowolnie modyfikować dodawać mąki kukurydzianej lub skrobi kukurydzianej.

BMM na 9 szklanek:

6 szklanek mąki ryżowej (białej)

2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 szklanka mąki z tapioki

English version

Gluten free flour mix:

6 cup of rice flour

2 cup of potato starch

1 cup of tapioca flour

  • Kasia

    Witam! Jakiej firmy mąki z tapioki używasz? Szukam w necie, ale nie umiem znaleźć takiej z przekreślonym kłosem i w rozsądnej cenie.

    • malewypieki

      Witam, co do mąki z tapioki – faktycznie ceny są różne. Od lat używam najzwyklejszej mąki z tapioki, pakowanej i wyprodukowanej w Tajlandii – można je kupić na allegro ok. 4-5 zł za 400 g, mieszkając jeszcze w Polsce kupowałam raz na kilka miesięcy większe ilości (jestem bardzo czuła na minimalną ilość glutenu, moim zdaniem ta mąka jest bezpieczna – poruszałam już ten temat na jednym z forum – firma produkuje jeszcze mąke ryżową, więc nie ma potencjalnego zagrożenia zanieczyszczeniem glutenem) Dołączam zdjęcie mąki. Pozdrawiam :)

  • Monika Kwolek

    Witam! a czy mąkę ryżową i ziemniaczaną można zastąpić kokosową i sojową (mam dietę nisko węglowodanową)?

    • malewypieki

      Mąka kokosowa jest bardzo ciężką mąką, dlatego nie polecam jej jako jeden z głównych składników mieszanki tej mąki – może być stosowana jako dodatek, przykładowo do przygotowanej mieszanki dodaję 1/2 szklanki mąki kokosowej. Jednak w przypadku diety nisko węglowodanowej nie jest to rozwiązanie. Mąka sojowa myślę że mogłaby być, ewentualnie owsiana, z kaszy jaglanej?

  • Marleeena Ww

    Hej, niedawno trafiłam tutaj i podobają mi się Twoje przepisy (wszystkie bezglutenowe <3 ), ale nie bardzo rozumiem podziału tej mąki – podałaś na 9 szklanek, tzn że do każdego przepisu aż tyle idzie? ;) Raczej to dzielisz myślę, ale jak to dzielisz np w przepisie jest "2 ½ szklanki mąki bezglutenowej ( u mnie 1 szk. mąki kukurydzianej, ½ szk. skrobi kukurydzianej, 1 szk. BMM"?

    • malewypieki

      Witaj, bardzo się cieszę, że przepisy się podobają :) Jest to mieszanka na 9 szklanek czyli zapas, który przechowuje w dużym słoiku i używam częściowo do wypieków i innych dań :) Pozdrawiam

      • Marleeena Ww

        Właśnie wpadłam na to po napisaniu pytania ;) Dziękuję! :)

  • Paulina Kujawska

    Czy mąke z Tapioki można czymś zastąpić? Pozdrawiam ;)

    • malewypieki

      Witam, mąke z tapioki można zastąpić skrobią kukurydzianą. Pozdrawiam :)

      • Anna Sowa

        Czyli jeśli dam skrobie kukurydzianą to też wszystko wyjdzie tak jak z topioką . Jak zrobię z takiej mąki ( mieszanki 3 szklanki ryżowej 2 ziemniaczanej i 1 skrobi kukurydziabej )kruche ciasto pod serowiec To będzie ok?

        • malewypieki

          Mieszanka powinna miec podobna strukture, Pozdrawiam :)

  • Magdalena Stasiak

    czy w tym przepisie mąka ziemniaczona i skrobia ziemniaczana to jest to samo?

    • malewypieki

      W przypadku ziemniaków, zarówno mąka jak i skrobia to niemal to samo, Pozdrawiam:)

  • Ewa Wieloch

    witam,mam duży zapas mąki ryżowej ale brązowej.Czy można jej użyć zamiast białej,czy nie bardzo?

    • malewypieki

      Witam, maka ryzowa brazowa jak najbardziej bedzie odpowiednia! Pozdrawiam

  • Wiktoria Kowalczyk

    Witam.Skorzystałam z przepisu na mąkę BMM.Sprawdziłam czy w moim przypadku uda mi się upiec ciasto z truskawkami.Ciasto wzbogacilam o babkę płesznik.Wyszło puszyste,wilgotne i pachnące truskawkami.Dzięki za przepis składu mieszanki.Pozdrawiam.

    • malewypieki

      Nie ma za co! Oby tak dalej! Ta mąka sprawdza się naprawdę do wszystkiego! Pozdrawiam cieplutko:)

  • Kasia

    znalazłam tylko tapiokę w prełach grubą mogę ją zmielić?

    • malewypieki

      Tak, jednak bedziesz potrzebowac dobrego mlynka. Powodzenia!

  • Anna Sowa

    Czy z tej mieszanki można zrobić ciasto na pierogi bezglutenowe . Jeśli tak to czy ma pani jakiś dobry sprawdzony przepis
    A i o naleśniki czy też się nadaje i jest jakiś przepis. Pozdrawiam

    • Kamel Rudy

      Tez szukam czegoś na pierogi :)
      Tapioka powinna wiązać ciasto, wiec powinno się ono ugnieść.w sobotę będę próbować

    • malewypieki

      Jest to dobra mieszanka zarówno do pierogów jak i naleśników. Jednak w nieco innych proporcjach za parę minut pojawi sie przepis na pierogi na stronie! Pozdrawiam Ciepło!

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.