Dieta bezglutenowa

Gluten 

Gluten jest to mieszanina białek zawartych w pszenicy: gluteniny i gliadyny, która jest powszechnie spotykana również w jęczmieniu, życie, orkiszu i owsie. To właśnie gluten sprawia, że ciasto jest elastyczne i rozciągliwe, można je wałkować, lepić i formować. Są to cechy, których nie można uzyskać z mąki ryżowej, kukurydzianej czy jakiejkolwiek innej.

Współczesna pszenica oraz zawarty w niej gluten różnią się od tej uprawianej na początku XX wieku. Przyczyną tych zmian są prowadzone w ostatnich dziesięcioleciach działania hodowlane mające na celu zwiększenie plonów i zysków. Niestety pomimo radykalnych zmian w składzie genetycznym pszenicy nie wykonano odpowiednich badań sprawdzających wpływ nowych odmian na bezpieczeństwo zarówno ludzi jaki i zwierząt. Genetycy byli przekonani, że hybrydyzacja pszenicy jest bezpieczna, nie było czasu na badania, ponieważ kwestia światowego głodu była niezwykle pilna. Nieoficjalnie uważa się, że hybrydyzacja pszenicy jest główną przyczyną niepożądanych skutków zdrowotnych po spożyciu glutenu.

Gluten wykorzystywany jest w wielu produktach spożywczych, a co za tym idzie jest głównym składnikiem żywności, znajduje się praktycznie w każdym produkcie dostępnym na rynku. Dlatego właściwie trudno go uniknąć w diecie.

Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa polega na całkowitej eliminacji z diety glutenu. W diecie tej jest całkowicie zabronione spożywanie produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień, owies oraz orkisz i pszenżyto. Owies nie zawiera glutenu, jednak ten który jest dostępny na Polskim rynku jest mocno zanieczyszczony innymi zbożami.

Produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy (o ile są sterylnie przetwarzane i pakowanie), a także mięso, owoce i warzywa. Listę składników dozwolonych i zabronionych można znaleźćtutaj. Z miesiąca na miesiąc przybywa nowych produktów bezglutenowych oznaczonych licencjonowanym znakiem przekreślonego kłosa, który jest udzielany przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej . Produkty te są specjalistycznie przebadane i według ustaleń FAO/WHO zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm czyli 20 mg na kg.

Na podstawie Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znakowania środków spożywczych producent jest zobowiązany umieszczać na opakowaniu informację na temat: pochodzenia skrobi i skrobi modyfikowanej, jeżeli skrobia ta może zawierać gluten oraz składników alergennych, w tym glutenu. Jednak nie każdy producent się do tego stosuje.

Dietę bezglutenową powinny stosować osoby chore na celiakię oraz na powiązaną chorobę Duhringa. Występuje również alergia na gluten, a także nadwrażliwość na gluten. W ostatnich latach dieta bezglutenowa jest również stosowana przez osoby chcące schudnąć i prowadzić zdrowy tryb życia. Zdaniem niektórych badaczy dieta bezglutenowa zmniejsza charakterystyczne objawy schizofrenii, autyzmu oraz ADHD, jednak badania mające potwierdzić tą tezę są dopiero realizowane.

Niezaprzeczalnie dieta bezglutenowa poprawia pracę układu pokarmowego, jest zdrowsza (jemy mniej przetworzone produkty) oraz pomaga stracić zbędne kilogramy. Dieta ta jest wskazana przy problemach skórnych oraz nawracających migrenach, jak również ogranicza stany zapalne.

Warto przeczytać:

produkty zabronione i dozwolone na diecie bezglutenowej

mąki naturalnie bezglutenowe

 
Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.