Produkty zabronione i dozwolone

Produkty dozwolone Produkty, które należy unikać
Napoje
Kawa naturalna, herbata, niektóre napoje gazowane, soki naturalne, napary z ziół, rum, tequila, wódka (z ziemniaków, winogron, śliwek), wino. Piwo, gin, cydr, miód pitny, whisky, smakowe i rozpuszczalne kawy, smakowe i rozpuszczalne herbaty, niektóre napoje gazowane, wódki smakowe.
Produkty zbożowe
Ryż biały i brązowy,  kukurydza, gryka, proso, amarantus, kasza jaglana oraz gryczana. Pieczywo z mąk bezglutenowych ( ryżowej, ziemniaczanej, sojowej, kukurydzianej, fasolowej, sorgo, tapioki), wafle i ciastka ryżowe, placki kukurydziane. Kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki kukurydziane, popcorn, bułka tarta bezglutenowa. Płatki kukurydziane i ryżowe bezglutenowe. Pieczywo z mąki pszennej, jęczmiennej, żytniej i owsianej, krakersy, grzanki, bułka tarta, wafle i ciastka glutenowe, pieczywo graham, placki pszenne. Płatki śniadaniowe kukurydziane, płatki owsiane.
Produkty mleczne
Mleko, mleko zagęszczone, mleko w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny, nieprzetworzony ser biały, ser żółty, kremówka, niektóre jogurty, niektóre lody. Tanie sery żółte, niektóre jogurty owocowe, niektóre wyroby seropodobne, gotowe sery białe do serników, napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, sery z niebieską pleśnią, niektóre lody.
Tłuszcze
Masło, margaryny, oleje roślinne, masła orzechowe, majonezy bezglutenowe, smalec, oliwa z oliwek. Niektóre majonezy i dresingi.
 Warzywa i owoce
Wszystkie warzywa i owoce świeże, konserwowane, mrożone, skrobia ziemniaczana. Niektóre mrożone mieszanki warzyw, przeciery pomidorowe, niektóre fasole w puszkach, placki ziemniaczane, kotlety sojowe, warzywa smażone panierowane, owoce  suszone (często są podsypywane mąką aby się nie sklejały),wsady owocowe.
Słodycze
Cukier, dżem, miód, landrynki, ciasta bezglutenowe, kisiele i budynie z mąki ziemniaczanej. Niektóre gumy do żucia, żelki, batony, budynie, czekolada, chipsy, cukier waniliowy, słód jęczmienny.
Przyprawy
Sól, pieprz, zioła, jednorodne przyprawy, ocet winny, ocet jabłkowy, drożdże, soda oczyszczona. Jarzynki (vegeta), mieszanki przypraw (curry), niektóre musztardy i keczupy, sos sojowy, proszek do pieczenia, niektóre leki i aromaty, hydrolizowane białko roślinne.
Dodatki dozwolone: Agar, guma guar, guma ksantanowa, karagen, mączka chleba świętojańskiego, pektyna, syrop glukozowo – fruktozowy, maltodekstyna, skrobia modyfikowana, glutaminian sodu – jeśli nie jest napisane, że są produkowane z przenicy lub mogą zawierać śladowe ilości glutenu.   *Należy dokładnie sprawdzać etykiety produktów, nawet tych które powinny być naturalnie bezglutenowe, ponieważ często pakowane są w tym samym miejscu co produkty pszenne przez co zawierają gluten.
Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.