Domowe bagietki

Kruche z zewnątrz i miękkie w środku, trudno się zorientować iż jest to bezglutenowy wypiek rodem z francuskiej prowincji.

domowe-bagietki

 

Przepis na 2 sztuki

350 g BMM (przepis tutaj) lub innej mąki bezglutenowej

50 g mąki z amarantusa

200 ml ciepłego mleka

100 ml ciepłej wody

7 g drożdży instant

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

1 jajko do posmarowania bagietek (opcjonalnie)

Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę (ciasto powinno mieć konsystencje bardzo gęstej śmietany), przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na minimum 4 godziny (najlepiej na noc – w tym przypadku w lodówce). Po wyrośnięciu ciasto ponownie mieszamy i dzielimy na dwie części i formujemy bagietki. Przekładamy je do formy na bagietki wysmarowanej tłuszczem lub zwykłej brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia na 40 – 50 minut, po tym czasie bagietki przecinamy wzdłuż ostrym nożem.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, przed włożeniem bagietek do piekarnika smarujemy je roztrzepanym jajkiem (ja to pominęłam). Bagietki pieczemy do zarumienia przez około 25 minut. Studzimy na kratce.

Udostępnij: