Domowe bagietki

Kruche z zewnątrz i miękkie w środku, trudno się zorientować iż jest to bezglutenowy wypiek rodem z francuskiej prowincji.

domowe-bagietki

  Przepis na 2 sztuki

350 g BMM (przepis tutaj) lub innej mąki bezglutenowej

50 g mąki z amarantusa

200 ml ciepłego mleka

100 ml ciepłej wody

7 g drożdży instant

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

1 jajko do posmarowania bagietek (opcjonalnie)

Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę (ciasto powinno mieć konsystencje bardzo gęstej śmietany), przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na minimum 4 godziny (najlepiej na noc – w tym przypadku w lodówce). Po wyrośnięciu ciasto ponownie mieszamy i dzielimy na dwie części i formujemy bagietki. Przekładamy je do formy na bagietki wysmarowanej tłuszczem lub zwykłej brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia na 40 – 50 minut, po tym czasie bagietki przecinamy wzdłuż ostrym nożem.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, przed włożeniem bagietek do piekarnika smarujemy je roztrzepanym jajkiem (ja to pominęłam). Bagietki pieczemy do zarumienia przez około 25 minut. Studzimy na kratce.

  • Natalia Blazkiewicz

    Dziękuje za przepis. Wyszły pyszne i chrupiące!

    • malewypieki

      Dziękuję za pozytywny komentarz. Pozdrawiam ciepło :) Kasia

  • Karolina Trzeszczkowska

    czy mala z amarantusa jest niezbedna?

    • malewypieki

      Można ją zastąpić dowolną mąką :)

  • malewypieki

    Właśnie dlatego u mnie znikają w kilka godzin po upieczeniu :) Pozdrawiam

  • Anna

    Można zrobić bułki z tego przepisu czy ciasto jest za luźne?

    • malewypieki

      Myślę że mozesz spróbować, tylko pamietaj zeby obsypać dłonie skrobią. Pozdrawiam!

  • Piotr Trzcinka

    a przejdzie to bez drożdzy? lub czymś innym zastąpić ?

    • malewypieki

      Na stronie mam też przepis na bagietki na sodzie oczyszczonej. Te niestety bez drożdzy nie urosną. Pozdrawiam

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.