Domowe kukurydziane tortille

Prosty przepis na domowe placki z mąki kukurydzianej, podane w towarzystwie aromatycznych mięsnych kąsków oraz warzyw.

Większość z Was zapewne kupuje takie tortille w sklepie, nie zawsze jest czas na przygotowanie posiłku od A do Z. Jednak jeśli wygospodarujecie wolną godzinkę takie domowe placki smakują o niebo lepiej, dodatkowo składają się tylko z trzech prostych składników (nie zawierają konserwantów). A satysfakcja – nie da się tego wyrazić słowami.

Placki mogą być podawane w różnorodnym towarzystwie. Nadaje się na obiad, kolacje czy drugie śniadanie – najlepiej smakuje na ciepło.

Składniki na 6 porcji:

2 szklanki mąki kukurydzianej (maseka)

1 1/2 szklanki ciepłej wody

1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

2 piersi z kurczaka

1 mniejsza cebula

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki suszonej bazylii

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki cuminu

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu cayen

2 łyżki oleju z awokado

2 pomidory

1 awokado

dowolna sałata

Do miski wsypujemy mąkę dodajemy sól oraz wodę – mieszamy wstępnie za pomocą łyżki następnie ugniatamy ręką do postania gładkiej masy (jak plastelina). Przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.

Przygotowujemy mięso, piersi kroimy na małą kostkę, władamy do mniejszej miski, dodajemy posikaną cebulę oraz rozgnieciony czosnek, wsypujemy przyprawy, wlewamy olej i mieszamy. Wracamy do placków, będziemy potrzebować duży worek (typu Zip), 2 patelnie oraz cięższy wałek lub garnek (użyłam żeliwnej patelni). Z ciasta formujemy kulki wielkości piłeczek golfowych.

Patelnie rozgrzewamy. Pojedynczo kulki wkładamy w rozcięty woreczek i rozgniatamy (ew. rozwałkowujemy) ciasto na placki o średnicy małego talerzyka. Placek delikatnie przekładamy na patelnie i podpiekamy z każdej strony około dwie minuty aż boki będą suche i zaczną się przypiekać. Gotowe placki zawijamy w czysta bawełnianą ściereczkę (która będzie trzymać ciepło oraz sprawi iż tortille przyjemnie zmiękną).

W międzyczasie przygotowujemy mięso, podpiekamy je na patelni około 10-15 minut. Warzywa kroimy dowolnie. Wszystko serwujemy w miseczkach, dzięki czemu każdy ma możliwość skomponowania placka z ulubionymi dodatkami.

Gotowe placki można przechowywać w szczelnym woreczku w lodówce do 7 dni.

Smacznego!

Udostępnij: