Domowy makaron z brokułami

Zielony makaron brokułowy jest nie tylko bezglutenowy ale również jest to najlepszy makaron jaki do tej pory jadłam.

domowy-makaron-z-brokulami1

 

Składniki na 2 – 3 porcje:

1/3 szklanki ugotowanych brokuł

1/3 szklanki mąki z tapioki

¼ szklanki mąki ziemniaczanej

1/3 szklanki mąki kukurydzianej

2 jajka

½ łyżeczki soli

1 łyżka oleju

Opcjonalnie: 1 łyżka gumy ksantanowej

mąka kukurydziana do podsypania blatu

Brokuły odsączamy dokładnie z wody i rozdrabniamy całkowicie w blenderze. W większej misce mieszamy wszystkie mąki z solą i jeśli używamy z gumą ksantanową. Dodajemy peree z brokuł, jajka oraz olej. Wszystko razem ugniatamy, gdy składniki się połączą formujemy kulę.

Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie aby je rozwałkować  możemy dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Blat lub stolnicę podsypujemy mąką kukurydzianą, rozwałkowujemy ciasto tak cienko jak tylko jest to możliwe, następnie zwijamy w rulonik i kroimy na plasterki (mój makaron wyszedł nieco za gruby, jednak i tak był bardzo dobry). Makaron można od razu gotować lub zamrozić surowy.

W garnku doprowadzamy do wrzenia lekko posoloną wodę, dodajemy makaron i gotujemy do miękkości. Odsączamy go i wkładamy ponownie do garnka.

Sos serowy:

1 ½ łyżki masła

2 – 3 łyżki śmietany (gęstej np. 18 %)

¾ szklanki startego sera (np. cheddar)

sól

pieprz

Garnek z makaronem stawiamy na średnim ogniu.  Dodajemy masło, śmietanę oraz ser. Podgrzewamy do całkowite rozpuszczenia się sera, na końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorący makaron wykładamy na talerze.

domowy-makaron-z-brokulami

English version

Homemade pasta with broccoli

Green pasta broccoli is not only gluten free but it is also the best pasta I ate.

Ingredients for 2 – 3 servings:

1/3 cup cooked broccoli

1/3 cup tapioca flour

¼ cup potato flour

1/3 cup cornstarch

2 eggs

½ teaspoon salt

1 tablespoon oil

Optional: 1 tablespoon of xanthan gum

Broccoli, withdraw water thoroughly and ground thoroughly in a blender. In a larger bowl, mix all the flour with salt and if we use with xanthan gum. Add the broccoli, eggs and oil. All together, we combine and form a ball.

If the dough is too rare to roll them we can add 1 tablespoon of potato starch. Table top or pastry board sprinkle with cornmeal, rool the dough as thinly as possible, then we roll up the dough and cut into slices (my pasta came out a little too thick, however, and that was very good).

Pasta can be cooked immediately or frozen raw. In a pot bring to boiling lightly salted water, add the pasta and cook until tender. Filtered off and put back into the pot.

Cheese sauce:

1 ½ tablespoons butter

2 – 3 tablespoons of cream (dense eg. 18%)

¾ cup grated cheese (eg. Cheddar)

salt

pepper

A pot of pastabet on medium heat. Add the butter, cream and cheese. Heat up to completely dissolve the cheese and add the salt and pepper.

Udostępnij: