Drożdżówki z budyniem
Bezglutenowe drożdżówki z odrobiną budyniu, idealnie nadają się na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Bez jajek.
Składniki na około 8 -10 sztuk:
500 g mąki bezglutenowej (używam BMM przepis tutaj)
100 g masła
½ szklanki cukru
7 g suchych drożdży
1 ½ szklanka mleka
Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko lub mleko do posmarowania drożdżówek
Budyń:
1 opakowanie bezglutenowego budyniu (u mnie truskawkowy)
1 -2 łyżki cukru
400 ml mleka
Lukier:
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny lub wody
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło rozpuszczamy, pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukier, drożdże mleko oraz masło.
Ciasto mieszamy za pomocą szpatułki do powstania gładkiej masy, można je również wymieszać mikserem. Ciasto przykryte ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h (podwojenia objętości). W międzyczasie przygotowujemy budyń według wskazówek na opakowaniu. Gotowy budyń przykrywamy talerzykiem i odkładamy do wystudzenia.
Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia. Oprószonymi mąkąrękami (możemy sobie pomóc również łyżką – ciasto jest dość luźne) formujemy drożdżówki, które układamy na papierze do pieczenia w większych odległościach.
Drożdżówki pozostawiamy na kolejne 15 minut. Włączamy piekarnik na 190 stopni C.
Budyń wkładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką z dużą gwiazdką. Na każdą drożdżówkę nakładamy porcję budyniu. Ciasto smarujemy jajkiem lub mlekiem.
Drożdżówki pieczemy około 20 -25 minut do zarumienienia. Po wystudzeniu ozdobić drożdżówki odrobiną lukru.
Smacznego!
English version
Buns with pudding
Gluten-free buns with a bit of pudding, ideal for a lunch to work or school. Without eggs.
Ingredients for about 8 -10 pieces:
500 g gluten-free flour (I use BMM recipe here)
100 g butter
½ cup sugar
7 g dry yeast
1 ½ cup milk
In addition: 1 beaten egg or milk for grease buns
Pudding:
1 package gluten-free pudding (I used strawberry)
1 – 2 tablespoons sugar
400 ml of milk
Frosting:
3 tablespoons powdered sugar
1 tablespoon lemon juice or water
All ingredients should be at room temperature. Melt the butter, leave a slight cooling off. Sift the flour into a bowl, add sugar, yeast, milk and butter.
Mixed dough using a spatula for the formation of a smooth mass can also be mixed by mixer. The dough covered with a cloth leave it in a warm place to rise for about 1 hour (for double volume). In the meantime, prepare pudding according to package directions. Cover ready the pudding by saucer and put aside to cool.
Large baking pan lined baking paper. Sprinkled with flour hands (we can also use a spoon – the dough is quite loose) form rolls, which put on a baking sheet at greater distances.
Buns leave it for another 15 minutes. Turn the oven to 380 degrees F (190 C).
Put pudding into piping bag with a large tip – star. For each bun put a portion of pudding. Cake grease egg or milk.
Bake buns about 20 -25 minutes until golden brown. After cooling grease buns icing.
Enjoy!
jakie te drożdżówki są w środku bo mi wyszły twardawe trochę i zastanawiam się czy takie mają wyjść czy ja coś źle może zrobiłam. Pozdrawiam
Moje w środku były miękkie (oczywiście myślę o pierwszym dniu drożdżówek). Być może ciasto było odrobinę za gęste?