Dżem truskawkowy z rabarbarem
Lekko kwaskowaty dżem truskawkowy z rabarbarem. Domowy, łatwy w przygotowaniu – bezglutenowy dżemik.
Składniki na około 16 słoików:
4 kg truskawek
2 kg rabarbaru
1 kg cukru
sok wyciśnięty z połówki cytryny
80 g pektyny lub 3 opakowania Dżemofix*
*bezglutenowy firmy Celiko
Truskawki myjemy, odsączamy na sicie. Usuwamy szpatułki, wkładamy do dużego garnka. Rabarbar również myjemy, obcinamy końcówki oraz obieramy z włókien, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do truskawek.
Całość zagotowujemy, aż lekko puści soki, następnie rozdrabniamy (użyłam blendera). Dodajemy sok z cytryny oraz pektynę lub Dżemofix. Zagotowujemy ciągle mieszając. W między czasie dodajemy cukier. Gotujemy jeszcze około minutkę.
Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików. Natychmiast szczelnie zamykamy. Odwracamy na kwadrans do góry dnem.
English version
Slightly sour jam with strawberry and rhubarb . Home, easy to prepare – gluten-free.
ingredients for about 16 jars:
4 kg of strawberry
2 kg of rhubarb
1 kg of sugar
juice of half a lemon
80 g of pectin
Wash strawberries, remove the hulls, put into a large pot. Rhubarb also wash, peel, cut away the tip and fiber, then cut into smaller pieces. Add the strawberries.
Bring to boil until slightly let go juice, then shredded (I used the blender). Add lemon juice and pectin. We boil stirring constantly. In the meantime, add sugar. We boil still about a minute.
Hot jam pour into boiled jars. Immediately tightly closed. We turn on a quarter upside down.
Zostaw komentarz