Faworki (chrust)
Chrupkie ciastka o słodkim smaku czyli tradycyjny polski chrust w wydaniu bezglutenowym. Hit karnawału!
Składniki na około 40 sztuk:
200 g mąki bezglutenowej (u mnie BMM przepis tutaj)*
110 ml gęstej śmietany 18 %
3 żółtka
10 g masła
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka octu jabłkowego
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
mąka do podsypania
*w zależności od gęstości mąki będziemy musieli dosypać jej odrobinę więcej lub mniej.
W misce przesiać mąkę i cukier puder, dodać żółtka, szczyptę soli, pokrojone w kosteczki masło, ocet oraz śmietanę. Ciasto dobrze zagnieść do otrzymania gładkiej masy. Ciasto odkładamy na 20 minut w chłodne miejsce, aby odpoczęło. Moje ciasto było dość luźne więc nie ‚wywijałam’ faworków.
Włączamy olej, powinien się rozgrzać do 175 stopni C, jeśli nie mamy termometru wystarczy zanurzyć skórkę chleba w oleju, gdy skórka zacznie brązowieć będzie to znak, że temperatura jest odpowiednia do smażenia. W tym czasie rozwałkowujemy ciasto, a następnie składamy je w kwadrat i znowu wałkujemy, czynność tą powtarzamy kilkakrotnie (wtłaczamy bąbelki powietrza w ciasto).
Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki. Radełkiem lub nożem wycinamy paseczki, które następnie przekrawamy na kwadraty. Tradycyjną metodą jest: nacięcie każdego paska, przez które należy przełożyć jeden koniec ciasta. W zależności od rodzaju używanej mąki bezglutenowej może się nam to nie udać, w takim przypadku najlepiej złożyć prostokąt na pół i za pomocą noża zrobić przecięcie przez obie warstwy, faworki można również wykręcać przed włożeniem do oleju – niespotykane kształty są jak najbardziej pożądane!
Gotowe faworki można układać na tacce w niewielkich ostępach lub od razu wrzucać do oleju, ale maksymalnie 4 -5 faworków na raz, aby się nie posklejały i miały możliwość wyrosnąć. Smażymy na złoty kolor i studzimy na papierze ręcznikowym (wchłonie nadmiar oleju). Po wystudzeniu posypujemy nasze ciastka cukrem pudrem. Słyszałam, że niektórzy podają faworki z konfiturą lub marmoladą!
Zostaw komentarz