Filet w płatkach
Filet drobiowy w chrupiących płatkach kukurydzianych z jogurtem naturalnym. Wersja fit pieczona w piekarniku.
Składniki na 4 porcje:
1 podwójny filet z kurczaka (ew. indyka)
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki suszonego czosnku
sól/ pieprz do smaku
60 g płatków kukurydzianych (Corn Flakes są od niedawna bezglutenowe)
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na paski (grubość według gustu). Jajko wbijamy do miseczki, mieszamy widelcem z jogurtem naturalnym i przyprawami (papryką, czosnkiem, solą i pieprzem). Płatki kukurydziane wkładamy do woreczka i kruszymy. Przygotowujemy również blachę i wykładamy ją papierem do pieczenia.
W przygotowanej mieszaninie maczamy kawałki kurczaka, po czym obtaczamy je z każdej strony w pokruszonych płatkach wysypanych na talerz. Chrupiące kąski pieczemy przez 15 -20 minut do zarumienienia.
Chrupiące kawałki kurczaka można zaserwować na obiad w towarzystwie sałaty lodowej z jogurtem naturalnym i pueree z ziemniaków z dodatkiem szczypiorku.
15-20 min w piekarniku nie za mało jak dla kurczaka?
Jest to odpowiedni czas pieczenia – filet pokrojony jest na paski – wkładamy do nagrzanego piekarnika. Dla porównania rozbity filer grillowany na patelni potrzebuje być opiekany tylko 4 minuty z każdej strony. Dzięki czemu nie wychodzi suchy tylko soczysty. Pozdrawiam 🙂
Wyprobowalam dzisiaj 😀 Sa rewelacyjne! Moja rodzinka jest zachwycona i indyczki a la KFC zostaly wpisane na liste ulubionych dan domowych. Podalam je z kolorowa salatka i domowej roboty tzatzikami. DziekujeMY <3
Dziękuję za pozytywną opinię. Pozdrawiam 🙂