Filet w płatkach

Filet drobiowy w chrupiących płatkach kukurydzianych z jogurtem naturalnym. Wersja fit pieczona w piekarniku.

filet-w-platkach2

 

Składniki na 4 porcje:

1 podwójny filet z kurczaka (ew. indyka)

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 jajko

½ łyżeczki słodkiej papryki

½ łyżeczki suszonego czosnku

sól/ pieprz do smaku

60 g płatków kukurydzianych (Corn Flakes są od niedawna bezglutenowe)

filet-w-platkach3

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na paski (grubość według gustu). Jajko wbijamy do miseczki, mieszamy widelcem z jogurtem naturalnym i przyprawami (papryką, czosnkiem, solą i pieprzem). Płatki kukurydziane wkładamy do woreczka i kruszymy. Przygotowujemy również blachę i wykładamy ją papierem do pieczenia.

W przygotowanej mieszaninie maczamy kawałki kurczaka, po czym obtaczamy je z każdej strony w pokruszonych płatkach wysypanych na talerz. Chrupiące kąski pieczemy przez 15 -20 minut do zarumienienia.

Chrupiące kawałki kurczaka można zaserwować na obiad w towarzystwie sałaty lodowej z jogurtem naturalnym i pueree z ziemniaków z dodatkiem szczypiorku.

filet-w-platkach4

Udostępnij: