Galaretki w cukrze

Słodkie i bardzo owocowe galaretki w cukrze czyli smaki dzieciństwa. Najlepiej smakują w kwaskowatej wersji limonkowej.

galaretki3

Składniki na 12 -15 sztuk

1 opakowanie galaretki (tutaj limonkowa)

2 łyżki cukru

1 ½ szklanki wrzącej wody

1 ½ łyżeczki żelatyny

2 łyżeczki soku wyciśniętego z limonki (z cząstkami)

cukier do obsypania

W garnuszku doprowadzamy wodę do wrzenia następnie dodajemy galaretkę, żelatynę oraz cukier i mieszamy aż się całkowicie rozpuszczą. Na końcu dodajemy sok z limonki i jeszcze raz mieszamy. Galaretkę gotujemy 1 minutę.

Przygotowujemy pojemnik o wymiarach ok 8cm – 8cm, wykładamy go folią spożywczą, dokładnie aby nie było zagięć. Galaretkę wlewamy do naczynia i chłodzimy 3-4 godziny.

Za pomocą folii wyjmujemy galaretkę z pojemnika na deskę, zdejmujemy ostrożnie folię. Blok kroimy na kwadraty lub prostokątny za pomocą ostrego noża. Jeśli nóż lepi się to wkładamy go do ciepłej wody. Pocięte żelki możemy od razu obsypać cukrem.

*Jeśli lubimy twardsze galaretki, rozkładamy pokrojone galaretki na papierze do pieczenia i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 10 godzin, noc jest w sam raz. Następnie żelki obtaczamy w cukrze. Tak przygotowane żelki powinniśmy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

galaretki

Udostępnij: