Galaretkowiec to połączenie różnokolorowych galaretek z śmietaną zamknięte w lekkim bezglutenowym biszkopcie.

galaretkowiec1

Składniki:

Biszkopt:

5 jajek (najlepiej od ‘szczęsliwych kur’ )

¾ szklanki cukru

1 szklanka bezglutenowej mąki (BMM przepis tutaj)

½ szklanka mąki ziemniaczanej

½ łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowania rozpoczynamy od rozpuszczenia każdej galaretki oddzielnie w około 400 ml gorącej wody. Galaretki odstawiamy do wystudzenia w chłodne miejsce.

Biszkopt: Dużą formę 25×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 340 stopni F (170C). Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem na sztywno stopniowo dodając cukier. Miksujemy aż powstanie gęsta, lśniąca piana. Delikatnie dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, żółtka oraz olej, mieszamy szpatułką do połączenia składników.

Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy. Pieczemy około 25 minut. Biszkopt studzimy w formie. Po całkowitym wystudzeniu przekrawamy ciasto na dwa blaty. Jeden wkładamy na dno formy, drugi odkładamy na bok.

galaretkowiec2

Masa:

3 różnokolorowe galaretki

500 ml (2 cups) śmietany kremówki

250 ml ( 1 cup) jugurtu naturalnego lub greckiego

3 łyżki cukru

2 łyżki żelatyny

Stężałe galaretki kroimy nożem w kosteczki. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami ciepłej wody, mieszamy do rozpuszczenia, na koniec dodajemy 2 łyżki śmietany. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem. Na koniec dodajemy jogurt oraz żelatynę, mieszamy na wolnych obrotach miksera. Dodajemy galaretki, delikatnie mieszamy.

Masę przekładamy do formy, przykrywamy pozostałym blatem biszkopta. Ciasto chłodzimy, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

galaretkowiec2

Udostępnij: