Gingerbread – szybki piernik

Piernik idealny do upieczenia w ostatniej chwili przed świętami. Przepis na dużą porcję z glazurą z powideł śliwkowych i czekolady.

gingerbread-szybki-piernik3

Piernik w stylu amerykańskim – na maślance. Eleganckie kosteczki bardzo ładnie prezentują się na talerzu.

gingerbread-szybki-piernik1

Składniki na większą formę:

2 ½ szklanki mąki (bezglutenowej BMM przepis tutaj)

1 łyżka mielonego imbiru

1 łyżka mielonego cynamonu

¼ łyżeczki mielonych goździków

¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka kakao niesłodzonego

½ łyżeczki sody oczyszczonej (bezglutenowej)

85 g masła, w temperaturze pokojowej

1/3 szklanki miodu (ew. cukru)

1 łyżka octu (np. jabłkowego)

4 większe jajka

2/3 szklanki maślanki

Glazura:

½ szklanki powideł śliwkowych

50 g gorzkiej czekolady

Formę smarujemy tłuszczem, piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C.

Białka oddzielamy od żółtek.  Masło miksujemy, aż zrobi się jasne – dodajemy żółtka, miód lub cukier i dalej miksujemy. Do miski dodajemy przesiane mąki z sodą, przyprawami, kakao, octem oraz maślanką. Białka ubijamy na sztywno – delikatnie za pomocą szpatułki mieszamy z pozostałym ciastem.

Piernik przekładamy do formy, wyrównujemy. Pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka), aż wierzch zacznie brązowieć. Po 15 minutach od wyjęcia z piekarnika, przekładamy piernik na kratkę i studzimy.

W tym czasie przygotowujemy glazurę: w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce rozpuszczamy czekoladę, którą następnie mieszamy z powidłami. Polewę rozprowadzamy równomiernie po wierzchu piernika.

Piernik jest najlepszy w następny dzień po pieczeniu.

Smacznego!

gingerbread-szybki-piernik

English version

Perfect gingerbread to bake at the last minute before Christmas.

Recipe for a large portion cake glaze with plum jam with chocolate. American style gingerbread with buttermilk. Elegant cubes very nicely presented on the plate.

Ingredients for big baking pan:

2 ½ cup gluten free flour ( I use BMM recipe here)

1 tbsp ground ginger

1 tbsp ground cinnamon

¼ tsp ground gloves

¼ tsp ground nutmeg

1 tsp unsweetened cocoa

½ tsp baking soda (gluten free)

85 g unsalted butter, at room temperature

1/3 cup honey or sugar

1 tbsp vinegar

4 large eggs

2/3 cup buttermilk

Glaze:

½ cup plum jam

50 g dark chocolate (gluten free)

Grease the pan of the fat, preheat the oven to 350 degrees F (175C).

Separate egg whites from the yolks. Mix the butter until fluffy, then add yolks, honey or sugar and continue mix it. To butter in bowl add sifted flour with baking soda, spices, cocoa, vinegar and buttermilk. Whip egg whites to stiff, add to the dough – mix gently using a spatula.

Put the dough into baking pan. Bake for about 40 minutes (for dry stick) until top begins to brown. Leave in pan for 15 minutes, then put to cooling on the grid.

At this time prepare the glaze: in a water bath or in a microwave melt chocolate, mix with plum jam. Put the glaze at the top of gingerbread.

Gingerbread is the best on the next day.

Happy holidays with gingerbread!

Udostępnij: