Gofry śniadaniowe

Z katalogu moich ulubionych przepisów chciałam się z Wami podzielić sposobem na przygotowanie prostych gofrów, które zawsze się udają.

Po przygotowaniu można je mrozić do 3 miesięcy lub przechowywać w lodówce przez kilka dni (rano wystarczy je podgrzać w tosterze). Smakują wyśmienicie z dodatkiem cynamonu i posypane cukrem pudrem!

Składniki na 16 mniejszych lub 8 dużych gofrów:

2 szklanki mąki (użyłam 1 szklankę mąki ryżowej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej i 1/2 szklanki mąki z tapioki)

1 łyżka cukru

4 łyżeczki proszku do pieczenia

2 większe jajka

1 3/4 szklanki mleka (można użyć roślinne)

1/2 szklanki oleju (dodaje z awokado)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, olej, cukier, sól oraz ekstrakt, kontynuując mieszanie wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy aż do powstanie jednolitej masy.

Rozgrzewamy maszynę do wafli, można popryskać tłuszczem – jednak nie ma takiej konieczności. Porcje ciasta rozprowadzamy równomiernie i pieczemy aż gofry będą złociste. Za pomocą łopatki delikatnie wyjmujemy gofry i pieczemy kolejne aż do wykorzystania całego ciasta.

Wafle serwujemy na ciepło z dżemem, syropem klonowym i ulubionymi owocami (u mnie maliny i banany).

Smacznego!

Udostępnij: