Hummus
Pasta z ciecierzycy oraz czosnku. Bardzo aromatyczna i niezwykle prosta w przygotowaniu przekąska.
6 łyżek sezamu (ziaren)
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki oliwy
1 puszka odsączonej ciecierzycy z puszki
1 ząbek czosnku
3 łyżeczki soku z limonki
4 łyżki zimnej wody
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki słodkiej papryki
Blenderem miksujemy sezam z oliwą, dodajemy ciecierzycę, czosnek, limonkę, wodę, paprykę oraz sól. Wszystko razem miksujemy. Pastę możemy przechowywać w lodówce do 5 dni. Idealnie nadaje się jako dodatek do pieczywa lub chipsów (u mnie warzywne). Wodę z puszki po ciecierzycy można wykorzystać do zrobienia wegańskich bez, na które przepis znajduje się tutaj.
English version
Paste with chickpeas and garlic. Very aromatic and extremely easy to prepare snack.
6 tablespoons sesame seeds (grains)
1 tablespoon sesame oil
2 tablespoons olive oil
1 can drained chickpeas from a can
1 clove garlic
3 teaspoons lime juice
4 tablespoons cold water
½ teaspoon salt
½ tsp sweet paprika
Using a blender, mix with sesame oil, add the chickpeas, garlic, lime, water, pepper and salt. Everything together mixes. The paste can be stored in the refrigerator up to 5 days. Ideally suited as an additive to bread or chips (on photo vegetable chips).
Zostaw komentarz