Hummus

Pasta z ciecierzycy oraz czosnku. Bardzo aromatyczna i niezwykle prosta w przygotowaniu przekąska.

hummus2

6 łyżek sezamu (ziaren)

1 łyżka oleju sezamowego

2 łyżki oliwy

1 puszka odsączonej ciecierzycy z puszki

1 ząbek czosnku

3 łyżeczki soku z limonki

4 łyżki zimnej wody

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki słodkiej papryki

hummus3

Blenderem miksujemy sezam z oliwą, dodajemy ciecierzycę, czosnek, limonkę, wodę, paprykę oraz sól. Wszystko razem miksujemy. Pastę możemy przechowywać w lodówce do 5 dni. Idealnie nadaje się jako dodatek do pieczywa lub chipsów (u mnie warzywne). Wodę z puszki po ciecierzycy można wykorzystać do zrobienia wegańskich bez, na które przepis znajduje się tutaj.

hummus

 

English version

Paste with chickpeas and garlic. Very aromatic and extremely easy to prepare snack.

6 tablespoons sesame seeds (grains)

1 tablespoon sesame oil

2 tablespoons olive oil

1 can drained chickpeas from a can

1 clove garlic

3 teaspoons lime juice

4 tablespoons cold water

½ teaspoon salt

½ tsp sweet paprika

Using a blender, mix with sesame oil, add the chickpeas, garlic, lime, water, pepper and salt. Everything together mixes. The paste can be stored in the refrigerator up to 5 days. Ideally suited as an additive to bread or chips (on photo vegetable chips).

Udostępnij: