Jabłka zapiekane

Alternatywa szarlotki, jabłka zapiekane w kokilkach wyłożonych kruchym ciastem. Najlepsze w duecie z lodami śmietankowymi.

jablka-zapiekane

Kruche ciasto:

Składniki na 6-8 porcji:

potrzebne będą kokilki (naczynia) do zapiekania

100 g mąki (bezglutenowej  – u mnie BMM przepis tutaj)

60 g masła

30 g cukru

1 jajko

1 łyżki śmietany 18 %

1odatkowo : 1 białko jajka

Wszystkie składniki wkładamy do miski, szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do woreczka i chłodzimy 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na około ½ cm. Wycinamy kwadraty i wykładamy nimi pojemniki do zapiekania. Wkładamy je lodówki i chłodzimy kilka minut. Za pomocą kokilki (naczynia do zapiekania) wycinamy pokrywki na nasze naczynia z jabłkami, możemy je wyciąć również nieco większe i oblepić boki kokilek.

Jabłka

1 – 1 ½  kg jabłek

3 – 4 łyżki cukru

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na płaskiej tarce na grube paseczki. Wkładamy je do garnka z cukrem, dolewamy odrobiny wody i doprowadzamy do wrzenia.

Jeszcze ciepłymi jabłkami napełniamy schłodzone pojemniki. Przykrywamy wyciętym ciastem, które smarujemy białkiem jajka.

Jabłka w cieście wkładamy do rozgrzanego do 175 stopni C piekarnika i zapiekamy do zarumienienia 20 -25 minut. Podajemy jeszcze ciepłe. Smakują wyśmienicie w duecie z lodami śmietankowymi.

jablka-zapiekane1

English version

Apples baked in pastry

Alternative apple pie, apples baked in molds lined with fragile cake. The best with ice cream.

Pastry:

Ingredients for 6-8 servings:

you will need small dishes for baking

100 g flour (gluten-free – I use BMM)

60 g butter

30 g sugar

1 egg

1 tablespoons of cream 18%

Put all the ingredients into a bowl, knead quickly. We form a ball of the dough, put in the bag and cool it for 30 minutes.

Rool chilled dough to about ½ inch. Cut out squares and put into molds for baking. Put them are cooling the refrigerator a few minutes. Using baking dish, cut the cap on our dish with apples, we can also cut a little bigger.

Apples

1 – 1 ½ kg of apples

3 – 4 tablespoons of sugar

Peel the apples, remove the seeds and cut into thin strips as chips. Put them in a pot with sugar, pour a little water and bring to a boil.

Still warm apples fill chilled containers. Cover the dough cut to smear egg white.

Fritters put into preheated to 175 ° C (350 ° F) oven and bake until golden brown 20 -25 minutes. Serve still warm. Taste great in a duet with ice cream.

jablka-zapiekane3

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.