Jabłka zapiekane
Alternatywa szarlotki, jabłka zapiekane w kokilkach wyłożonych kruchym ciastem. Najlepsze w duecie z lodami śmietankowymi.
Kruche ciasto:
Składniki na 6-8 porcji:
potrzebne będą kokilki (naczynia) do zapiekania
100 g mąki (bezglutenowej – u mnie BMM przepis tutaj)
60 g masła
30 g cukru
1 jajko
1 łyżki śmietany 18 %
1odatkowo : 1 białko jajka
Wszystkie składniki wkładamy do miski, szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do woreczka i chłodzimy 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na około ½ cm. Wycinamy kwadraty i wykładamy nimi pojemniki do zapiekania. Wkładamy je lodówki i chłodzimy kilka minut. Za pomocą kokilki (naczynia do zapiekania) wycinamy pokrywki na nasze naczynia z jabłkami, możemy je wyciąć również nieco większe i oblepić boki kokilek.
Jabłka
1 – 1 ½ kg jabłek
3 – 4 łyżki cukru
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na płaskiej tarce na grube paseczki. Wkładamy je do garnka z cukrem, dolewamy odrobiny wody i doprowadzamy do wrzenia.
Jeszcze ciepłymi jabłkami napełniamy schłodzone pojemniki. Przykrywamy wyciętym ciastem, które smarujemy białkiem jajka.
Jabłka w cieście wkładamy do rozgrzanego do 175 stopni C piekarnika i zapiekamy do zarumienienia 20 -25 minut. Podajemy jeszcze ciepłe. Smakują wyśmienicie w duecie z lodami śmietankowymi.
English version
Apples baked in pastry
Alternative apple pie, apples baked in molds lined with fragile cake. The best with ice cream.
Pastry:
Ingredients for 6-8 servings:
you will need small dishes for baking
100 g flour (gluten-free – I use BMM)
60 g butter
30 g sugar
1 egg
1 tablespoons of cream 18%
Put all the ingredients into a bowl, knead quickly. We form a ball of the dough, put in the bag and cool it for 30 minutes.
Rool chilled dough to about ½ inch. Cut out squares and put into molds for baking. Put them are cooling the refrigerator a few minutes. Using baking dish, cut the cap on our dish with apples, we can also cut a little bigger.
Apples
1 – 1 ½ kg of apples
3 – 4 tablespoons of sugar
Peel the apples, remove the seeds and cut into thin strips as chips. Put them in a pot with sugar, pour a little water and bring to a boil.
Still warm apples fill chilled containers. Cover the dough cut to smear egg white.
Fritters put into preheated to 175 ° C (350 ° F) oven and bake until golden brown 20 -25 minutes. Serve still warm. Taste great in a duet with ice cream.
Zostaw komentarz