Jaglane z jabłkiem
Najprostsze, najszybsze i najsmaczniejsze ciasto z kaszy jaglanej i jabłek. Ciasto jest bardzo syte i przede wszystkim zdrowe.
Bez dodatku jakiejkolwiek mąki, wystarczy jedynie połączyć składniki.
Składniki:
2 szklanki kaszy jaglanej (surowej)
½ szklanki cukru brązowego (opcjonalnie)
6 jabłek ( ew. gruszek)
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
dodatkowo: rodzynki lub żurawina
Kasze płuczemy kilka razy i odcedzamy na sitku. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C, natomiast prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Jajko roztrzepujemy, dodajemy do niego cynamon i cukier, mieszamy. Następnie dodajemy starte jabłka oraz kaszę. Wszystko dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy rodzynki lub inne suszone owoce. Gotową masę przekładamy do foremki i wyrównujemy górę. Pieczemy przez 60 minut na złoty kolor.
Wygląda na bardzo smakowite ciacho. Aż spróbuję je zrobić:D