Najprostsze, najszybsze i najsmaczniejsze ciasto z kaszy jaglanej i jabłek. Ciasto jest bardzo syte i przede wszystkim zdrowe.

 Bez dodatku jakiejkolwiek mąki, wystarczy jedynie połączyć składniki.

jaglane-z-jablkiem

Składniki:

2 szklanki kaszy jaglanej (surowej)

½ szklanki cukru brązowego (opcjonalnie)

6 jabłek ( ew. gruszek)

1 łyżeczka cynamonu

1 jajko

dodatkowo: rodzynki lub żurawina

Kasze płuczemy kilka razy i odcedzamy na sitku. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C, natomiast prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Jajko roztrzepujemy, dodajemy do niego cynamon i cukier, mieszamy. Następnie dodajemy starte jabłka oraz kaszę. Wszystko dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy rodzynki lub inne suszone owoce. Gotową masę przekładamy do foremki i wyrównujemy górę. Pieczemy przez 60 minut na złoty kolor.

jaglane-z-jablkiem1

Udostępnij: