Jajka z awokado

Oryginalny przepis na jajka z awokado. Jajka faszerowane guacamole to doskonała przekąska na wielkanocny stół.

 jajka-z-awokado1 Składniki:

6 jajek

1 dojrzałe awokado (miękkie)

1 ½ łyżeczki soku z limonki

1 ząbek czosnku

¼  łyżeczki ostrej papryki

½ łyżeczki soli

2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

 

Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie około 8 – 9 minut (dzięki soli jajka będzie się lepiej obierać). Obrane ze skorupek jajka przekrawamy na pół. Wyjmujemy delikatnie żółtka do miseczki.

Awokado obieramy ze skórki i usuwamy pestkę. Tak przygotowane awokado blendujemy z żółtkami, sokiem z limonki, czosnkiem,  ostrą papryką oraz solą. Powinna powstać gładka masa bez grudek.

Przygotowanym guacamole napełniamy rękaw (najlepiej jednorazowy) z dużą szprycą z końcówką gwizdki. Jajka dekorujemy masą z awokado i posypujemy słodką papryką.

Jajka można przechowywać do 2 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.

jajka-z-awokado

English version

Eggs stuffed with avocado

The original recipe for eggs with avocado. Eggs with guacamole is the perfect snack for the Easter table.

Ingredients:

6 eggs

1 ripe avocado (soft)

1 ½ tsp lime juice

1 clove of garlic

¼ teaspoon chilli pepper

½ teaspoon salt

2 teaspoons paprika

jajka-z-awokado3

Cook eggs boiled in salted water for about 8 – 9 minutes (due to salt the eggs will be better to peel). Shelled eggs cut in half.

Remove egg yolks from the halved eggs and place in a small bowl. Add the ripe avocado (remove peel and stone), egg yolks, lime juice, garlic, chilli pepper and salt. Mix everything together until smooth.

Frosting bag to pipe the mixture into the halved eggs. Sprinkle with a dash of paprika.

Eggs can be stored for 2 days in a closed container in the refrigerator.

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.