Jalapeno w boczku

Lubicie ostre przekąski? Dzisiaj polecam coś specjalnego, na pewno wielu z Was miało okazje skosztować tak przygotowanych papryczek.

DSC_2114web

Mnie przepisem zaraziła koleżanka z pracy, pewnego dnia przyniosła jeszcze ciepłe papryczki, były naprawdę pyszne! Pikantne papryczki nadziewane serkiem wymieszanym z pieprzem cayenne, owijane boczkiem i obtoczone w cukrze – to jest to!

Moim zdaniem jalapeno owijane boczkiem idealnie nadają się na każde przyjęcie, goście będą zachwyceni. W ostatni weekend postanowiłam zrobić je dla znajomych, którzy przeprowadzili się do nowego mieszkania i naprawdę nie spodziewałam się, że papryczki znikną tak szybko. Naprawdę polecam!

Składniki:

około 20 mniejszych papryczek jalapeno

2 opakowania serka śmietankowego (typu philadelhia)

2 opakowania boczku cienko pociętego

4 łyżki brązowego cukru

1 łyżka pieprzu cayenne (według uznania mniej więcej)

DSC_2110web

Zaczynamy od przygotowania papryczek (polecam ubrać rękawiczki), myjemy je, przecinamy na pół wzdłuż, po czym usuwamy gniazda nasienne oraz wszystkie białe błonki z wewnątrz papryk.

Serek przekładamy do miski, dodajemy pieprz, dokładnie mieszamy. Każdą połówkę papryczki nadziewamy serem po czym owijamy je boczkiem – nie musi być idealnie szczelnie, serek nam nie wypłynie.

Najlepiej papryczki piec na formie typu ruszt, jeszcze takiej nie posiadam więc z folii aluminiowej zwinęłam ruloniki i na nich poukładałam papryczki (chodzi o to aby tłuszcz ściekał z papryczek).

Piekarnik rozgrzewamy do 400 stopni F (200C). Jeszcze przed ułożeniem papryk w formie, obtaczamy je obficie w cukrze. Staramy się układać papryczki w niewielkich odstępach serkiem do góry. Pieczemy je około 15 minut, aż bekon będzie kruchy.

Moim zdaniem najlepiej smakują ciepłe, jednak można je również podawać na zimno.

Smacznego!

DSC_2112web

Udostępnij: