Cynamonowe muffinki  z mnóstwem jeżyn. Ciasto z jogurtu naturalnego, mąki kukurydzianej oraz oleju kokosowego. 

jezynowe-muffinki

Składniki na 20 sztuk:

240 g cukru

230 ml jogurtu greckiego

200 g mąki kukurydzianej (bezglutenowej)

50 g mąki ziemniaczanej

2 jajka

80 ml oleju kokosowego lub innego tłuszczu

1 łyżeczka sody oczyszczonej (bezglutenowej)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka cynamonu

300 g jeżyn

Krem

100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% (chłodzonej)

100 g jeżyn

1 łyżeczka cukru pudru

jezynowe-muffinki2

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka oraz cukier wkładamy do misy miksera i miksujemy. Następnie dodajemy tłuszcz, jogurt, mąki, sodę, ekstrakt oraz cynamon. Miksujemy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy jeżyny i delikatnie mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C natomiast formę na muffiny wykładamy papilotkami (piekłam muffinki w dwóch partiach). Formy wypełniamy do ¾ wysokości. Pieczemy około 20 minut do lekkiego zarumienienia, sprawdzamy patyczkiem czy są upieczone.

Gotowe muffinki studzimy na kratce. W tym czasie przygotowujemy krem, połowę jeżyn blendujemy na papkę. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno.

Przygotowaną śmietanę mieszamy niedbale z zmiksowanymi jeżynami. Krem nakładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Dekorujemy kremem oraz pozostałymi jeżynami. Babeczki przechowujemy w lodówce.

jezynowe-muffinki3

English version

Ingredients for 20 pieces:

240 g of sugar

230 ml Greek yogurt

200 g of corn flour (gluten-free)

50 g cornstarch

2 eggs

80 ml of coconut oil or other fat

1 teaspoon baking soda (gluten-free)

1 teaspoon vanilla extract

1 teaspoon cinnamon

300g blackberries

cream

100 mL of whipping cream 30 or 36% (refrigerated)

100g blackberries

1 tsp powdered sugar

All ingredients should be at room temperature. Eggs and sugar put into the mixer bowl and mix. Then add the fat, yogurt, flour, baking soda, and cinnamon extract. Blend for connecting the components. At the end, add blackberries and stir gently.

Preheat oven to 200 degrees C (390F)put in baking tray on muffin cups (baked muffins in two batches). Fill out the dough to ¾ height. Bake for about 20 minutes until a light golden brown.

Cool ready muffins. At this time prepare a cream, half blueberry mixes the slurry. Whip cream with sugar until stiff.

Prepared cream mix casually with blackberry mousse. The cream applied to a piping bag with a round tip. Decorate with cream and blackberries. Cupcakes store in the refrigerator.

jezynowe-muffinki1

Udostępnij: