Kakaowy chlebuś bananowy

Wariacji chlebków bananowych czas dalszy! Najnowszy jest bardzo kakaowy oraz wilgodny. Bardzo szybki w przygotowaniu.

kakaowy chlebus 1

Chlebuś ten pomoże każdej Pani domu pozbyć się przejrzałych bananów.

Składniki na forme typu mniejsza keksówka (około 15×10 cm):

1 ¼ szklanki mąki bezglutenowej

½ szklanka kakao bezglutenowego

2 duże dojrzałe banany

2 duże jajka

½ szklanki cukru brązowego ( u mnie kokosowy)

½ szklanki oleju (kokosowego, canola lub z awokado )

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

½ łyżeczka soli oczyszczonej

szczypta soli

Mąkę z kakao oraz proszkiem i sodą przesiwamy do miski. Dodajemy sól oraz cukier. Do oddzielnego naczynia dodajemy banany, jajka, ekstrakt oraz olej – wszystko łączymy za pomocą blendera. Na końcu mieszamy składniki mokre z suchymi.

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C (350 F). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy do suchego patyczka około 45 – 50 minut.

Ciasto studzimy w formie.

Smacznego!

kakaowy chlebus 2

kakaowy chlebus

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.