Kakaowy chlebuś bananowy
Wariacji chlebków bananowych czas dalszy! Najnowszy jest bardzo kakaowy oraz wilgodny. Bardzo szybki w przygotowaniu.
Chlebuś ten pomoże każdej Pani domu pozbyć się przejrzałych bananów.
Składniki na forme typu mniejsza keksówka (około 15×10 cm):
1 ¼ szklanki mąki bezglutenowej
½ szklanka kakao bezglutenowego
2 duże dojrzałe banany
2 duże jajka
½ szklanki cukru brązowego ( u mnie kokosowy)
½ szklanki oleju (kokosowego, canola lub z awokado )
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
½ łyżeczka soli oczyszczonej
szczypta soli
Mąkę z kakao oraz proszkiem i sodą przesiwamy do miski. Dodajemy sól oraz cukier. Do oddzielnego naczynia dodajemy banany, jajka, ekstrakt oraz olej – wszystko łączymy za pomocą blendera. Na końcu mieszamy składniki mokre z suchymi.
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C (350 F). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy do suchego patyczka około 45 – 50 minut.
Ciasto studzimy w formie.
Smacznego!
Zostaw komentarz