Klasyczne brownie

Mocno czekoladowe klasyczne brownie, w moim wydaniu z płatkami kokosowymi i migałowymi:) Tylko 6 składników!

klasyczne-brownie

Przepis na klasyczną blaszkę:
  • 250 g chipsów czekoladowych lub gorzkiej czekolady
  • 120 g masła
  • 5 jajek
  • 200 g mąki (mieszanki bezglutenowej BMM przepis tutaj)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Do posypania:

Garść płatków migdałowych, garść płatków kokosowych, chipsy czekoladowe

Przygotowania do pieczenia ciasta rozpoczynamy od nastawienia wody na kąpiel wodną. W kąpieli wodnej rozpuszczamy 200 g chipsów/ czekolady wraz z masłem, po czym lekko studzimy. W tym czasie ubijamy ręcznie jajka, dodajemy do nich ekstrakt i przesianą mąkę – mieszamy do połączenia składników. Mieszamy wszystkie składniki, a na końcu dodajemy pozostałą część chipsów czekoladowych.

Gotową masę wylewamy na  wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posypujemy migdałami, kokosem lub chipsami według uznania. Pieczemy w 175 stopniach C przez 25 minut.

Smacznego!

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.