Klasyczne brownie
Mocno czekoladowe klasyczne brownie, w moim wydaniu z płatkami kokosowymi i migałowymi:) Tylko 6 składników!
Przepis na klasyczną blaszkę:
- 250 g chipsów czekoladowych lub gorzkiej czekolady
- 120 g masła
- 5 jajek
- 200 g mąki (mieszanki bezglutenowej BMM przepis tutaj)
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Do posypania:
Garść płatków migdałowych, garść płatków kokosowych, chipsy czekoladowe
Przygotowania do pieczenia ciasta rozpoczynamy od nastawienia wody na kąpiel wodną. W kąpieli wodnej rozpuszczamy 200 g chipsów/ czekolady wraz z masłem, po czym lekko studzimy. W tym czasie ubijamy ręcznie jajka, dodajemy do nich ekstrakt i przesianą mąkę – mieszamy do połączenia składników. Mieszamy wszystkie składniki, a na końcu dodajemy pozostałą część chipsów czekoladowych.
Gotową masę wylewamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posypujemy migdałami, kokosem lub chipsami według uznania. Pieczemy w 175 stopniach C przez 25 minut.
Smacznego!
Zostaw komentarz